Нова краєзнавча книга: Микола Ткач "Словник говіркових, розмовних, рідковживаних та застарілих слів української мови”

Микола Ткач - знакова постать, унікальна творча  особистість. Він писав 

поезію, оповідання, збирав по селах народні пісні, етнографічні матеріали.

Його вабила старовина, народні ремесла: став сам собі шити одяг, різьбив по дереву – ложки, миски та інший побутовий одяг, досліджував українські народні традиції, звичаї, календарні свята, старослов’янську писемність.

Вже на початку вісімдесятих, він проявив себе як талановитий і глибокий дослідник українських народних традицій, старослов’янської писемності. Микола здійснив наукову реконструкцію українською абеткою твору „ Слово о полку Ігоревім”, де відтворив текст за збереженими словами і виразами у чернігівських та інших діалектів, записав сучасною українською мовою пам’ятки княжої доби „Слово у законі і благодаті” митрополита Іларіона, „ Остромирова Євангелія”. Йому належить перший в Україні і світі Словник-довідник „Слово о полку Ігоревім” та багато інших  ґрунтовних наукових напрацювань з етнології,, міфології, давніх народних традицій, фольклору. Слово стало для нього найглибшим і найпотаємнішим захопленням. Він розглядав його, як космічне явище, започатковане Господніми символами. Тож не випадково апогеєм, лебединою піснею його творчості став „Словник говіркових, розмовних, рідковживаних та застарілих слів української мови”.


Над цим Словником  Микола працював дуже потужно кілька останніх років,  

За багато років Микола ґрунтовно опрацював величезну кількість лексичного матеріалу, використовуючи діалектні словники регіональних говірок, фольклорні збірники, літературні твори та власні записи, які збирав повсякчас. Це перший  в Україні такий Словник українських діалектів, який вміщує в собі говірки всіх етнічних груп українців та засвідчує еволюційні та історичні зміни живої української мови в її говірковому розмаїтті.

Величину та значимість літературної і культурологічної спадщини Миколи Ткача належить ще осмислити і оцінити як нашим сучасникам, так і майбутньому поколінню. Адже він, Охоронець українських традицій, як і багато інших подвижників духу, завжди щиро і послідовно захищав нашу мову і культуру, боровся за Україну і українство, вболівав за те, аби збереглася генетична пам’ять нашого народу, духовність, український рід і його багатовікові традиції.

«Враження таке, що Микола Ткач із нами. І таке враження, що він пильно вдивлявся в людей, придивлявся до світу, вдивлявся вглиб себе. Я в одній із його книжок зустріла такі рядки: «Пройшов я багатенько, все придивлявся, що то є воно, люди» Пан Микола все своє життя намагався зазирнути в основу основ, у загадкове першоджерело людського існування, намагався розшифрувати матрицю сущого. Всі його твори та наукові публікації підтверджують те, що це була його ревна та каторжна праця, але він робив це з радістю», – розповідає Олена Конечна.

На жаль, «Словник говіркових, розмовних, рідковживаних та застарілих слів української мови» вийшов дуже малим тиражем, тож одразу стає бібліографічною рідкістю.



Коментарі

Популярні публікації