УВАГА! НОВА КРАЄЗНАВЧА КНИГА: "Гріх любити неталановито"

У Німеччині побачила світ нова книга відомого українського поета. Німецькою мовою поезії українця переклав і видав знаний німецький поет, драматург, громадський діяч Генріх Дік. Книга вже з’явилася на Амазоні (Amazon.com – найбільша у світі за обігом компанія, що продає товари і послуги через Інтернет, зокрема книги) та на порталі німецького видавництва. Наразі це – 90 книжка Сергія Дзюби, присвячена, як і всі попередні, його дружині Тетяні.
Першим на цю книгу відгукнувся відомий німецький письменник, член Німецького ПЕН-клубу Фолькер Маасен (Volker Maaßen). 

Вже тільки за таку оригінальну назву своєї книги вибраних віршів український поет Сергій Дзюба заслуговує почесного місця на поетичному Олімпі. Хоч, як справедливо заявляє автор, гріх узагалі жити без кохання:
На віях – осінь, в косах – перший сніг,
А очі прагнуть молодого літа…
Хотіти – гріх, і не любити – гріх,
І гріх любити неталановито!
У цій парадоксальній фразі, яка стала крилатою, дякуючи віршу Сергія Дзюби, є чарівна невизначеність. Яскравий, проникливий, глибокий поетичний образ вмить запам’ятовується і не залишає нікого байдужим. Бо тут є над чим міркувати… Чи потрібно соромитися справжнього, великого кохання?!
А ось – ще один несподіваний вірш:
Вертатись в рай прийшла надія вам –
Прадавній гріх спокутували вже ви?
Шкода, до цього не дожив Адам,
Який умів лиш дорікати Єві.
Здавалося б, така неймовірна та щаслива, – заповітна мрія багатьох поколінь землян! Тільки ми, люди, виявилися наразі до неї не готовими.
Хтось Божий знак і так, і сяк крутив,
І в’яли лиця від небес розквітлих…
Ви чули, люди? Змовкли щось кроти:
Не заблукати б у яскравім світлі!
Інтерв'ю з письменником: http://ukrainka.org.ua/serhiy-dzyuba
Пам'ятка "Письменники Чернігівщини - дітям" від Чернігівської обласної бібліотеки для дітей: "Тонкий лірик та улюбленець дітлахів" - http://ostrovskogo.com.ua/load/kraeznavchi_daidjesty/tonkij_lirik_ta_uljublenec_ditlakhiv_sergij_dzjuba_pismenniki_chernigivshhini_ditjam/1-1-0-21

Коментарі

Популярні публікації