Побачив світ новий номер "Літературного Чернігова". Про що пишуть...

Ганна Арсенич-Баран радує  читачів новими короткими трагікомічними  «Сільськими історіями». Дев'ять історій розкажуть весело і дотепно про життя українського села.  
Ліна Ланська запрошує у поетичну подорож поетичної збірки «Смарагдова скрижаль» : «Там, за сімсот-вісімсот кілометрів Сонце спалює ніч. Яблуні білі доношують гетри, Соняхи увсібіч».
Метафоричне оповідання Михася Ткача «Коли янголи співають» можна читати по-різному, слідкуючи за поєднанням порівнянь і пейзажів, думками та почуттями героїв  і розвитком сюжету.
Поезії Іллі Левченка інтригують, починаючи з передмови: “Читайте уважно й углибайте у слово… Усе це – про любов і смерть. Текст і підтекст…"
Микола Тютюнник і його оповідання «Полкан» серії "Сіра зона" показує  сучасну війну на Донбасі з несподіваного боку – очима братів наших менших.
Анатолій  Ролік з перших рядків у «По той бік подій»  занурює читача в динаміку пригод. У його прозі на кожному кроці підстерігають несподіванки:  «І тут до Вагнера весело посміхаючись підійшли дві жінки. -Алексе, ходім з нами, - вони підхопили його попід руки і повели всередину мисливського будиночка. – Ти такого ще не бачив».
Любов Матузок представлена в «Літературному Чернігові» п’ятьма поезіями.  Один вірш "Дерева - робітня Борхеса", присвячений краєзнавцю, письменнику, члену редколегії часопису "Літературний Чернігів" – Володимиру Сапону.
Короткі оповідання  Леоніда Луцюка “Млин» та «Ялинка» оповиті ліричним сумом про досвід минулого і роздумами про майбутнє, що змінює людину.
Автограф з ліричного зошита залишив  Владислав Савенок. Часопис  вміщує добірку його поезій «Погляд із Всесвіту», яка закінчується автографом вірша «Цифрове кохання».
«Літературний Чернігів» друкує імена лауреатів Чернігівської  літературної премії ім. Л. Глібова за 2020 рік. Це  поет, прозаїк Анатолій Шкуліпа (м. Ніжин), письменниця  Ганна Арсенич – Баран (м. Чернігів),  доктор філологічних наук, професор літературознавець  Оксана Гарачковська (м. Київ) , головний режисер Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Дмитро Обєдніков (м. Чернігів), поет, гуморист Михайло Сушко (Чернігів).
Керівник літературної студії Ніжинського державного університету, письменник  Олександр Забарний підготував до друку добірку творів літстудійців  Дениса Коськіна, Іванни Булки, Каріни Акопян, Вікторії Дерев’янко, Софії Ніжинець.
Прозаїк Віктор Божок надрукував  рецензію «Три кити незабутньої творчості  Михася Ткача», з нагоди виходу у світ тритомника творів  письменника-земляка.
Історик Назар Котельницький публікує дослідження «Іван Петрункевич  - видатний син Борзнянщини».
Станіслав Бушак та Оксана Петренко пропонують  читачу надзвичайно цікаве  дослідження про кобзарів Чернігівщини  у праці «Книга Пантелеймона Куліша «Записки о Южной Руси» - видатна подія в історію української культури».
«Життєві віхи письменника-земляка» з нагоди 100-річчя українського прозаїка Анатолія Дрофаня запропонував читачам  часопису Станіслав Маринчик.
Часопис друкує гумор Валерія Демченка «Геронтологія на марші» та спогад   Михайла Сушка  «Іконостас»  пам’яті Ганни Чубач
На закінчення номера – пісня  «Сон» у перекладі Лариси Ткач.
Таким насиченим стало перше число «Літературного Чернігова» у 2020 році.
На обкладинці журналу  - церква Архангела Михаїла у селі Плиски Борзнянського району на Чернігівщині. 
З електронною версією часопису можна ознайомитися  за посиланням тут. Або скопіювати https://issuu.com/600388/docs/lit_chern_01_2020_el_versiya
Запрошуємо до читання!

Коментарі