Маловідома Чернігівщина: Будинок інституту фізичних методів лікування

 Будинок інституту фізичних методів лікування - пам'ятка архітектури

місцевого значення в Чернігові. Довгий час будівля використовувалася як поліклінічне відділення № 1 міської лікарні № 1. Рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів від 26.03.1984 № 118 будинку надано статус пам'ятка архітектури місцевого значення. Будівля має власну «територію пам'ятки» і розташована в «комплексі охоронної зони пам'яток історичного центру міста», згідно правил забудови і використання території. У 1912 році за проектом інженера І. М. Якубовича був побудований Будинок народної школи з південно-західного боку колишньої Шосейній вулиці (зараз проспект Миру) на місці Олександрівської площі (в південно-східній її частині). Кам'яний, 2-поверховий будинок. Головний вхід прикрашає чотириколонний портик доричного ордена, на який спирається балкон. Барокової форми фронтон, шестигранні вікна другого поверху, ліпний і орнаментальний декор утворюють своєрідний вид споруди українського народного стилю. На фронтоні раніше був напис «Будинок інституту фізичних методів лікування імені тов. Воровського». Спочатку в будівлі розміщувалася 4-класна народна школа, з 1920-х років - інститут фізичних методів лікування імені Воровського. Організатором і керівником виступив місцевий лікар Р. Караєв. У цій установі в тодішньому Радянському Союзі вперше застосували лікування глиною та грязелікування.
Оздоровниця користувалась великим попитом, тому в 1931 році Інститут отримав статус всеукраїнського курорту. Тут було встановлено обладнання з тогочасними найновішими технологіями. І саме тут знову ж таки, вперше в колишньому СРСР, впроваджене лікування сіркою та парафіном. Однак курорт існував недовго. З 1935 р. він був ліквідований і відкрита стаціонарна лікарня, у роки війни – казино.
1 червня 1935 був знову відкритий, де стаціонар функціонував тільки для партійних працівників, а амбулаторія - для всіх жителів міста. У повоєнні роки інститут роботу не відновив. У період 1950-1966 роки тут розміщувалося фізіотерапевтичне відділення обласної лікарні, потім відділення переїхало в новий корпус, побудований на вулиці Волковича. Потім будівлю займала поліклініка № 3, а з 1978 року будівля використовувалася як поліклінічне відділення № 1 міської лікарні № 1. Нещодавно медичний заклад з будівлі виїхав. Що там буде і яка подальша доля будівлі - поки невідомо.

https://soundcloud.com/chernihiv-modern/prospekt-miru-bud-36

Коментарі

Популярні публікації