Шевченко і Чернігівщина

   Майже все своє життя Тарас Григорович Шевченко перебував далеко від 

рідної землі, але завжди відчував спорідненим з нею. В листі до брата Микити він писав з Петербурга: «… а все-таки лучше, коли получиш, прочитаєш хоч слово рідне. Серце ніби засміється, коли знаєш, що там діється…». 14 років розлуки з Україною докорінно змінили його життя. Колишній кріпак став вільним і отримав можливість навчатись в Академії мистецтв.

  На Чернігівщину Кобзар здійснив три подорожі.

У першу подорож Україною Тарас Григорович вирушив разом з Євгеном Гребінкою та його сестрою Людмилою 19 травня 1843 р. Перебував на Чернігівщині протягом 1843-1844 рр.

Друга подорож Шевченка Чернігівщиною - квітень 1845 – квітень 1847 р.

Третя подорож Шевченка Чернігівщиною 1859 рік  Прилуки, Качанівка, Гирявка, Кролевець, Конотоп, Батурин, Глухів, Есмань.

На стародавній Чернігівській землі Тарас Шевченко плідно працював як поет і художник. Тут він зустрів вірних і щирих друзів, шанувальників його багатогранного таланту. Великого Кобзаря гостинно приймали представники ліберального дворянства, які переймалися долею митця. Тут він знайшов прототипів багатьох героїв своїх майбутніх творів.

Вашій увазі матеріали бібліотеки, присвячені Тарасу Шевченку:

http://ostrovskogo.com.ua/load/kraeznavchi_daidjesty/shevchenko_i_chernigivshhina_informacijnij_bibliografichnij_spisok_literaturi/1-1-0-76 

http://ostrovskogo.com.ua/load/kraeznavchi_daidjesty/shevchenkivski_laureati/1-1-0-31


Коментарі

Популярні публікації