Кросворд Івана Мазепи: нова краєзнавча книга

Відомий дослідник доби гетьмана Івана Мазепи, просвітянин Сергій 

Павленко у видавництві "Мистецтво" підготував до друку нове своє дослідження - "Гетьман Іван Мазепа. Перше п'ятиріччя правління". Ще одна "біла пляма" в нашій історії успішно подолана.

Книга - переможець мистецького конкурсу Міністерства культури та інформаційної політики «Книжкові проекти до 30-ї річниці Незалежності України».

Сьогодні з друку. А вже завтра 1000 примірників поїдуть до бібліотек України.

Вашій увазі розповідь автора Сергія Павленка про мотиви продовжувати дослідження біографії державного діяча. У книзі опрацьовано практично невивчений пласт джерел щодо перших років правління гетьмана Івана Мазепи. Згідно з ними правитель Гетьманщини постає як енергійний державник, який формував довкола себе команду однодумців, жорстко боровся із тими, хто мріяв розбудовувати промосковську Україну.

Ніби все писано-переписано… Проте… роки 1687-1692 рр. суцільний кросворд, в якому практично дуже багато клітинок не заповнені. У 1688 р. гетьман тишком-нишком «изменил» чи просто цинічно обдурив юних царів та їхніх урядовців? Чи збиралося на Сожі 50-тисячне козацьке військо у серпні-вересні 1689 р. на півночі Чернігівського полку, аби йти за першим покликом гетьмана на Москву «мирити» государів? Якому питанню був присвячений перший всегетьманський референдум 1690 р.?

Хто у 1689-1691 рр. тиснув на гетьмана, аби пошвидше порвати з Московським царством? Яка роль «великого агента Мазепи» С. Ясинського у налагодженні союзницьких контактів між Варшавою та Батурином? Чому не вдався кримсько-польсько-український союз? Хто справжній автор ідеї утворення Руського князівства у 1692 р.? Що не поділили у 1692 р. куми В. Кочубей та І. Мазепа? Чому в 1688 р. Київська митрополія розкололася на кілька автономій-ставропігій? Чим не догодили українські церковні ієрархи московському патріарху Іоакиму, що він їх взбучив, а ігумена Кирилівського монастиря Інокентія Монастирського прокляв? З якої «Історії УРСР» 1950-их років доктор історичних наук Н. Яковенко запозичила «антигетьманські повстання (???) 1687-1691 рр.»? Чому фейк М. Костомарова, М. Устрялова про вирішальну участь Мазепи у скиненні В. Голіцина та участь у двірцевому перевороті у Москві у 1689 р. «хапнули-проковтнули» сучасні українські історики? Чому полтавська опозиція, про яку свого часу писав О. Оглоблин, виявилася мильною бульбашкою?Хто з українських істориків старанно «передрав» тези-абзаци у Т. Таїрової-Яковлевої?

Як можна вірити американсько-польському історику А. Камінському, який на повному серйозі «послав без літака» ченця Соломона з Якутська (8000 км від Москви! Рік пішого ходу!) від ув’язненого в І. Самойловича у Польщу з фальшивими листами, аби скомпрометувати Мазепу?

Чому в 20 історіях України різних авторів домінує фальсифікат про перші роки правління команди Мазепи?

На всі ці запитання спробував відповісти автор Сергій Павленко.

Книга дає можливість читачу по-новому переосмислити ранній період гетьманування володаря булави, деталізує реалії приходу його до влади на Коломаку, показує рейментаря як талановитого організатора військових дій.
Автор детально вивчив контекст доби, що сприяло виявленню нових подробиць заходів І. Мазепи та його спільників, драму й трагедію «самостійників», які не змогли реалізувати свої проєкти через складні реалії буття сусідніх країн.

Автор подякував всім друзям, які голосували за цей проєкт на сайті Мінкультури, бо завдяки їм книга отримала бюджетне фінансування!

Сергій Павленко подякував і команді видавництва «Мистецтва» (директору Сергію Поночовному, головному редактору Ніні Прибєзі, літредаткору Юлії Дворецькій, дизайнеру Андрію Прибєзі) за успішне розв’язання усіх фінансових, творчих проблем, пов’язаних з реалізацією cкладного та дорогого проєкту (580 сторінок тексту, понад 200 кольорових та чорно-білих ілюстрацій!).

Джерело

Коментарі

Популярні публікації