Маловідома Чернігівщина: Миколаївська церква с. Атюша

Поселення Атюша в письмових документах вперше згадується під 1650

роком. Назва походить від річки Атюша, яка колись протікала через центр села і впадала у Сейм.

У XVIII – XIX століттях Атюша була центром волості в Кролевецькому повіті Чернігівської губернії. Кількість населення тоді перевищувала 3 тисячі осіб. В селі була земська школа, дві бібліотеки і дві церкви – Миколаївська і Михайлівська. До нашого часу збереглася лише Миколаївська церква побудована 1857 р. Це величезний дерев’яний п’ятибанний храм, який у минулому мав ще й прибудовану триярусну дзвіницю. Зараз від дзвіниці лишився лише нижній ярус. Два верхніх були зруйновані блискавкою у 2009 році.

 В 1904 році церкву докорінно перебудували, стара церква, можливо, взагалі була розібрана. 

Коли було збудовано першу церкву в с. Атюша  - невідомо, але інформація про атюшівські храми зустрічається у Румянцевському описі Малоросії 1765-69 рр., який проводився за указом Катерини ІІ. В цьому історичному джерелі згадується храм Святого Миколая і Архистратига Михаіла зі священиком І. Вербицьким.

До нашого часу збереглася церква Святого Миколая. Згідно опису архітектора Віктора Вечерського – це дерев’яний п’ятибанний храм з дзвіницею над заднім притвором. Розміри споруди 40х27 м. Дзвіниця чотириярусна, висотою 37 м. 

Храм складений з брусів на високому кам’яному цоколі. Знаходиться він на центральній вулиці села. Місце для будівництва вибрано не випадково, оскільки неподалік розташовувався храм 1856(7) р. також збудований на місці попередньої церкви.

З приходом у село німців церкву відкрили, але вона була в дуже

занедбаному стані. Іконостас був розібраний і потребував ремонту, на який не було ні коштів, ні матеріалу, тому місцеві жителі завішували дірки різною тканиною. Ікони, які зберегли прихожани від наруги, почали зносити до храму. Після визволення села - храм більше не закривали. Миколаївський храм в с. Атюша Коропського району -  справжня окраса села.

Фото: Mykolenko Juliia
            Роман Маленков

Коментарі

Популярні публікації