Маловідома Чернігівщина: Будинок Чернігівського пожежного товариства

Вільне пожежне товариство в Чернігові засноване 22 липня 1894 р. Основні

кошти на утримання організації надійшли від Товариства взаємного страхування від вогню, яке було засноване ще у 1885 р. Вільне пожежне товариство мало свою добровільну пожежну команду і водовозний обоз. Товариство мало дійсних членів і добровольців. Добровільна пожежна команда складалася з брандмейстера з окладом 500 рублів на рік , його помічника, який одержував 324 рублі і 28 пожежників, які мали оплату від 216 до 240 рублів на рік. В розпорядженні їх було 8 бочок для води, 4 ручних труби і 21 кінь. На громадські кошти 4 квітня 1895 р. було завершено будівництво дерев’яного приміщення для пожежного обозу біля Красного мосту і воно було урочисто освячене. Однак, це дерев’яне приміщення невдовзі занепало. Тому 1908 року загальні збори членів Вільного пожежного товариства ухвалили рішення про необхідність будівництва нового приміщення і про пошук коштів для цього. Інженер Д. Афанасьєв склав проект і кошторис нового будівництва, згідно яких воно потребувало 25 тис. тогочасних рублів. Ця сума була зібрана до 1912 р. Земельну ділянку для будівництва було виділено Товариству в тимчасове користування без права продажу. Будівельні роботи велись протягом 1912 – 1913 рр. Нова споруда Вільного пожежного товариства зведена з використанням елементів готичного стилю архітектури – стрільчастих вікон, численних зубчастих завершень та ін. Будинок Вільного пожежного товариства складався з двох корпусів і пожежної каланчі, яку потім планували використати в якості допоміжної водонапірної башти. Обидва корпуси і каланча цегляні. Перший корпус одноповерховий зі стайнею на 11 коней і двома залами для пожежного обозу. Другий корпус складався з двох поверхів. На першому поверсі була розташована сигнальна, спальня для службовців, їдальня, кухня і лазня, а другий займали кімнати правління і чергових дружинників, кабінет старшого по команді і квартира брандмейстера. Висота башти-каланчі разом з дерев’яним ліхтарем і флюгером у вигляді прапорця перевищує 24 метри. 


Саме там з’явились перші в Чернігові пожежні автомобілі – перший  та другий у 1919 р., ще два у 1921 р. У 1920-х рр. над колишнім машинним залом Вільного пожежного товариства надбудували 2-й поверх і розмістили там друкарню імені 9 Січня. Будівля сильно постраждала під час Другої світової війни, а після повоєнного відновлення там знову розмістилась друкарня. В січні 1979 р. вона увійшла до складу видавництва Десна. У 1987 р. друкарню перевели у новозбудоване для неї приміщення видавництва Десна” за теперішньою адресою проспект Миру, 62, а будівлю передали Спілці художників.

Архівна фотографія зроблена близько 1913 р. фотографом Володимиром Юхимовичем Гольдфайном. Репродукована з поштової фотолистівки, яка представляє собою оригінальний фотовідбиток на фотопапері, на якому з оборотної сторони нанесена розмітка для написання поштової адреси та тексту листа, власного видавництва Володимира Юхимовича Гольдфайна. 

Сучасна фотографія зроблена 14 квітня 2019 р.  Фотограф К.І.Ягодовський.

За матеріалами: https://chernihiv.travel/ua/project/vid-na-14

Коментарі

Популярні публікації