Праведники народів світу. Чернігівщина

Ющенко Варвара Андріївна 

В кінці червня 1941 року в село Савенко Коропського району Чернігівської області приїхала з Києва невістка Варвари Андріївни - єврейка Феня з дочкою Людою. У вересні 1941 року з'явилися німці. Феня Бенціонівна з дитиною та її сестра Рива дружили з Ющинками. Особливу небезпеку відчули всі після розстрілу Риви та арешту гестапо Фені з дитиною у місті Коропі, але їх якось визволили. Варвара дізнавалася про періодичний приїзд німців у село, ховала Феню з Людою на горищі у материній хаті, під полом, проводила їх до міста Коропа. Після звільнення Києва Феня поїхала з села. Після війни Ющенко В.А. працювала в колгоспі. Вийшла на пенсію. Їй присвоєно звання "Праведник України" (1996 рік) та "Праведник народів світу" (1997 рік)

Товстоног (Ананенко) Феодосія Іванівна 

У вересні 1941 року німці розстріляли двох братів єврейки Віри Яківни. Вона з мамою почали тікати в далекі села та хутори. Добралися до села Рибінськ і зупинилися у Феодосії Товстоног. Ховалися в неї близько трьох тижнів. Феодосія ховала їх в підпіл. Стало відомо, що через їхнє село будуть проходить мадярські війська. Перед приходом карателів Феодосія відвела Віру та її матір на хутір Голубовщина, де вони зустрілися з партизанами та вступили в загін. Після війни Товстоног Ф.І. працювала в колгоспі Коропського району. Зараз на пенсії.Їй присвоєно звання Праведник народів світу в 2000 році та Праведник України в 2008 році.

Ковалевські Лазар і Феня

Коли німці захватили Щорс в 1941 році Феня Ковалевська 

запропонувала єврейці Басі, дружині Давида Каменецького, пожити деякий час у їх вдома. У басі був трирічний син Зосім, який на той час був серйозно хворий. Тому жінка погодилася на пропозицію Фені. Почалися розстріли євреїв. Декілька місяців Феня і її чоловік Лазар ховали Басю з сином у себе вдома. Будинок був на два входи. З іншої сторони жили сусіди, яким Феня представила Басю як свою рідню, що приїхали погостити. Басю Феня почала називати Василиною, а Зосіма - Женею. Коли стало зовсім небезпечно, Лазар відвів Басю з Зосімом до своїх батьків у село Кучинівку. А коли і там стало страшно, Басю почали переховувати лісники, з якими у чоловіка Басі були гарні стосунки ще з тих часів, як він працював на меблевій фабриці. Так і проживали Бася з сином до визволення Щорса. Феня Ковалевська померла ще в 1962 році, її чоловік Лазар - 1971, а Бася Каменська померла в Ізраїлі в 1995 році. Їй було 93 роки. У родині Ковалевських був син Льоня, одноліток Зосіма. Хлопці ходили в одну школу і товаришували. Підтримували зв'язок родинами. Зосім проживав у Гомелі. Дізнався про Яд Ва Шем і почав турбуватися про розгляд справи спасіння його родини. Так у 2009 році Фені та Лазару Ковалевським було присвоєно звання "Праведник народів світу" посмертно і вручено їх сину Леоніду Ковалевському. Леонід і Зосім стали мов брати. І в свята, і в будні часто зустрічаються, хоч Зосім живе в Ізраїлі. У Зосіма було ще два брати-близнюки Семен і Михайло. Вони були старші за Зосіма на 14 років. Під час війни воювали проти нацистів на морі. Михайло довгий час був викладачем у Чернігівському музучилищі.

Коментарі

Популярні публікації