Маловідома Чернігівщина: Георгіївська церква у Качанівці


 Георгіївська церква в Качанівці знаходиться неподалік Качанівського палацу –
з іншої сторони головної алеї парку. Храм відноситься до УПЦ МП.

    До Георгіївської церкви приходили помолитись не тільки господарі палацового комплексу, але й багаті прихожани із сусідніх маєтків. Після смерті власників – родини Тарновських – храм використовувався як їхня усипальниця.
  Георгіївська церква була освячена у 1828 р. на честь святого Георгія Хозевіта. Преподобний Георгій прославлений на Святій Землі, де він усе життя провів у молитвах, невтомній праці, чернечих подвигах та діянні чудес. Життєвий шлях святого був настільки чистий та досконалий, що українські меценати увіковічнили пам'ять про нього у своєму храмі.
Храм будувався протягом 1817-1828 рр. в стилі ампір, який був дуже популярним в ті часи. До сьогодні церква зберегла автентичний вигляд з її чотирма спареними колонами на вході, приєднаною дзвіницею та ампірним оформленням фасаду.
    Раніше споруда мала більш довершений вигляд, але після втрати південного та північного портиків та двох ярусів дзвіниці силуети Георгіївської церкви збідніли. Проте, це не заважає прихожанам та усім охочим відвідувати храм з багаторічною історією.

Цікаві факти:

  • Георгіївська церква в Качанівці – єдина у Східній Європі церква, освячена в честь св. Георгія Хозевіта.
  • За переказом, біля храму відбулася дуель між чоловіком доньки власника Качанівки Харитоненка (князем Урусовим) та її шанувальником, молодим бароном Олівом. Обійшлося без смертей, але барон зміг відбити кохану жінку в чоловіка і назавжди закрити йому шлях до Качанівки.
Джерело: https://kolokray.com/uk/f/kachanovka-georgievskaya-tserkov.html 

Коментарі

Популярні публікації