Нова краєзнавча книга: Література рідного краю. Чернігівщина

Література Сіверського краю бере свій початок із сивої давнини – і процес
цей не переривається протягом багатьох століть.
Така давня й глибока література не може не стати предметом вивчення в шкільному курсі. Тим паче, що програми з української літератури містять розділ «Література рідного краю».

Хрестоматія «Література рідного краю. Чернігівщина» - це остання літературна і наукова праця Ганни Василівни Арсенич-Баран. Кілька років тому саме вона запропонувала ідею створення цієї книги, очолила редакційну раду, до якої увійшли колеги-друзі: доценти Олександр Забарний (Ніжин), Тетяна Матюшкіна, старший викладач Світлана Молочко (Чернігів). Вона уклала цю книгу, здійснила загальну редакцію, написала передмову, а от отримати із видавництва і потримати у руках вже не встигла, спалахнула яскравою зіркою на небі… Справу довів до кінця її чоловік – настоятель П’ятницької церкви у Чернігові отець Мирон Баран. Доземний уклін цим людям.

Що ж це за книга? Це справді унікальне видання…, не лише тому що вийшло тиражем в 100 примірників. Воно унікальне своїм видавничим форматом: обсяг видання 1320 сторінок, формат 60* 84/8, умовних друкованих аркушів 153,45, вага книги – 3,5 кілограми. Книга побачила світ у Новоград-Волинську, у видавництві «НОВОград».
Та найголовніше – тематична наповненість книги. У цьому фоліанті закарбований літературний процес, який відбувався на Чернігівщині з ХІ по ХХІ століття. Зібрані усі представники різних літературних шкіл і напрямів, різних періодів літературної творчості: від Володимира Мономаха до Дениса Коськіна – студента ІІІ курсу Ніжинського університету. Це найбільш повне видання творів письменників Поліського краю. У книзі вміщені короткі біографії і твори 227 письменників, які народилися або проживали на Чернігівщині. І це не лише наші корифеї: Михайло Коцюбинський, Степан Васильченко, Борис Грінченко, Олександр Довженко, Грицько Чупринка, Павло Тичина…, але давно забуті Марко Вороний, Ляда Могилянська, Аркадій Казка і молодші Сашко Саміленко, Петро Пиниця, Володимир Яринич та інші.
Методичний апарат книги такий: світлина, коротка біографія, текст, запитання і завдання до тексту. Книга адресована вчителям навчальних закладів, студентам, любителям красного письменства.

У книзі вміщені твори 45 письменників, доля яких тісно пов’язана із Ніжинською вищою школою. Допитливий читач знайде тут твори не лише Євгена Гуцала чи Леоніда Горлача, але й сучасних письменників, професорів вишу Тетяни Дзюби і Юрія Бондаренка, доцента Олександра Забарного, старшого викладача Тетяни Сидоренко, аспіранта Івана Барана, магістра Михайла Ломоносова, студента Дениса Коськіна…

Учитель може скористатися цим матеріалом на уроці, а також запропонувати учням для ознайомлення вдома. Хрестоматія «Література рідного краю. Чернігівщина» адресована вчителям української літератури, учням 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів та всім, хто цікавиться літературним процесом на Чернігівщині.

Джерело

Коментарі