Нова краєзнавча книга: Історія однієї вулиці

Чернігівські екскурсоводи, історики Володимир Пилипенко та Олександр 

Бондар випустили брошуру “Історія однієї вулиці”. В її оформленні використані авторські фотографії Володимира Бобиря та Андрія Соколова, архівні фото та репродукції картин взяті з фондів Художнього музею Галагана.

Роботу над брошурою було розпочато ще восени, проте закінчили її лише зараз. Володимир Пилипенко розповів, чим ця книжка буде цікава чернігівцям та гостям міста.

— По суті, наша брошура — це повноцінна екскурсія вулицею Шевченка. Цю книжку можна взяти і йти самостійно, читаючи про об’єкти, що зустрічаються дорогою. Інформацію для неї брали з різних історичних джерел, але акцент робили на збережених архітектурних об’єктах.

Також намагались включити до брошури більше цікавих даних, більше такого, що не відоме пересічним чернігівцям. Наприклад, про Вознесенську церкву, яка до наших часів не збереглась, про район Застриження, про садиби та людей, що жили тут раніше. Цікавою є інформація про Хрестовоздвиженську церкву, яка також не збереглася.

Окрасою міста є сучасний сквер Б. Хмельницького і П'ятницька церква, унікальний витвір архітектури 12-13 ст. Цікавим є П'ятницький монастир, який був заснований 15 або 17 ст. (точна дата невідома). Екскурсія веде своїх читачів історією монастиря, дзвиниці, які, на жаль не збереглися.

Отже, книжка розповідає про найцікавіші об'єкти вулиці Шевченка - збережені і загублені.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей отримала в подарунок від одного з авторів Олександра Бондаря 2 екземпляри книжки і запрошує своїх читачів до читання і пізнавання.

За матеріалами


Коментарі

Популярні публікації