Мистецька Чернігівщина: різьбяр-самоучка Григорій Василенко

Художня обробка деревини з давніх-давен була улюбленим і шанованим 

видом творчої діяльності українців. У талановитих руках майстра дерево стає справжнім твором мистецтва.

Про Григорія Івановича Василенка Ніжин знає давно, і не тільки Ніжин. Його ім’я внесене до «Енциклопедії сучасної України». Григорій Іванович – майстер народного мистецтва, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Талановитий різьбяр-самоучка, народився в с. Кукшин Ніжинського району. У 1976 році закінчив Ніжинський технікум механізації. І не зважаючи на те, що освіту отримав технічну, працював майстром-різьбярем на підприємстві «Джерела» (1988-1996), пізніше столяром приватної фірми «Кур’єр»(1996-2004).

З 1980 року Григорій Іванович взявся за ніж-різець та стамеску і почав чаклувати. Його вабило дерево, яке з легкістю піддавалося рукам майстра. А скільки часу, сил і душі вкладено в кожну роботу! Майстер опановує народне ремесло різьблення, працює з деревом, мову якого знає і розуміє. Справжнім шедевром є виготовлені Григорієм Івановичем мініатюрні

скрипки, найменша із яких разом зі смичком вміщується в сірникову коробку. Вперше це диво було представлено на обласному звіті в Чернігові у 2011 році. Вражені побаченим, члени комісії назвали Григорія Василенка «ніжинським Страдіварі».

Наступним етапом творчого росту майстра стають різьблені ікони та предмети церковного вжитку. Цей особливий вид мистецтва Григорій Іванович практикує, за покликом душі, з другої половини 2013-го року. За цей час народилися на світ близько трьох десятків ікон, кіоти, раки, чаші для причастя.
Всі ікони майстра уже неодноразово експонувалися на виставках в різних містах України: в Києві, Чернігові, Прилуках. Особливо активну участь майстер бере в культурно-мистецькому житті Ніжина. Посвятою рідному місту у 2019 році стають чотири ікони із зображенням Святих із Ніжина: Григорія Кониського, Іоана Тобольського, Георгія Кліци /Герміона/ та Смарагди Ніжинської.

Коментарі

Популярні публікації