Війна на прадавній землі: пам’ятки Чернігівщини після російської навали

Варварська російська агресія залишила після себе багато руйнувань у Чернігові, у тому числі постраждали унікальні пам'ятки світового рівня - храми домонгольської доби. Чернігів вирізняється серед інших міст тим, що у нас таких пам'яток декілька. Їм близько 1000 років, вони пережили дві світові війни, революцію, громадянську війну, пережили і навалу рашистів.

Спасо-Преображенський собор, зведений у 11 столітті, один із найдавніших храмів Давньої Русі, пошкоджений уламками від міни і "граду". На щастя, пошкодження незначні. 

Пам'яткам, що розташовані на Болдиних горах пощастило менше. Сюди окупанти стріляли декілька разів, пошкодивши будинки місцевих мешканців, альтанку 19 століття і пошкодивши Іллінську церкву, також унікальний давньоруський храм 11 століття. У церкви, внаслідох впливу вибухової хвилі, було вибито 3 вікна, пошкоджено дах уламками. Сьогодні працівники заповіднику працюють над ліквідацією наслідків цих пошкоджень.

Також зазнала руйнувань і будівля Чернігівської обласної наукової бібліотеки імені В. Короленка, Це будинок 19 століття, в якому колись розміщувався Дворянський і селянський поземельний банк. Дуже серйозно пошкоджений дах будівлі і останній поверх. 

Катерининська церква, будівля 1710-1715. Внаслідок обстрілів постраждали фасад та вікна. Свято-Казанська церква, будівля 1820-1827. Пошкоджено фасад, вікна, зруйновано огорожу.

Єлецький Успенський монастир, комплекс ХІ- ХІХ століття. Пошкоджено фасади будівель.

Келії Троїцько-Іллінського монастиря, будівля ХVII – XVIII століття. Свято-Троїцький собор, будівля 1679-1695. Уламками пошкоджено фасади та вікна.

Рашисти, за відсутності самих понять ідентичність і культурна спадщина, нищили все на своєму шляху, не зупиняючись ні перед чим. 

Але наша впевненість у перемозі і відбудові країни непереможна.









Коментарі

Популярні публікації