"В бій йдуть тільки старі" і Чернігівщина

 Для Чернігівщини не рідкість візити столичних режисерів і операторів, які 

шукають відповідну натуру для фільмування

Так було в СРСР, так було й після набуття Україною державності. На сьогодні в "фільмографії регіону" — десятки картин, де можна побачити не тільки знайомі будинки і вулиці, а й людей, яких ви добре знали колись. Розповідаємо про популярний радянський фільм, що знімали в наших краях.

Звідси "йшли в бій старі"

Фільм "В бій їдуть лише старі" глядачеві представляти не потрібно. Картина Леоніда Бикова давно й по праву носить статус культової. Тільки в рік прем'єри — 1974, її подивилося близько 44 млн глядачів. В основу сюжету лягла історія льотчика-винищувача, двічі Героя Радянського Союзу, Віталія Попкова, а натурні сцени багатьох епізодів знімали на Чернігівщині, на околиці села Шестовиця.

У пошуках місця для зйомок Биков приїхав у Шестовицю в травні 1973 р. Колишній голова місцевого колгоспу Михайло Кутіков згадував, що особисто показував Леоніду Федоровичу луг за селом, який йому дуже сподобався. Там, за словами Кутікова, й поставили робочі намети.

Зйомки тривали все літо й весь цей час над лугом літали справжні винищувачі — 4 "Як-18", які для Бикова "вибив" Олександр Покришкін. А п'ятим був ворожий "мессершмітт", "роль" якого у фільмі зіграв чехословацький планер Zlin Z-326.

Сказати, що робота над картиною про війну, що проходила на околиці Шестовиці, стала подією для жителів, це не сказати нічого. Знімальну групу буквально носили на руках, годували, поїли, підвозили техніку для фільмування. Одна з мешканок села, Галина Бешун, дотепер згадує, як годувала Бикова його улюбленою вареною кукурудзою та пригощала всю групу домашніми огірками, помідорами й картоплею.

"Серьога, прикрий! Атакую! "

Проте найбільш зйомці  “кіно про війну” раділа місцева дітвора. Мало того що хлопцям час від часу дозволяли "політати" в літаку, так ще й зняли в одному з епізодів — це там, де діти на березі їдять печену картоплю. 

З теплотою згадують місцеві жителі простоту і скромність Леоніда Бикова, і то, як вони з Олексієм Смирновим купалися в Десні, і як Смирнову сподобалися шестовицькі яблука. При цьому розповідають і цікаві подробиці фільмування окремих епізодів. Зокрема, як кіношники придумали зробити великий план кабіни — епізод бою в літаку з "маестро". Для правдивого зображення бою довелося повозитися й встановити в кабіні спеціальний пристрій, закріплений між її першою та другою частиною.

Бикову ідея сподобалася. Після цього пілот "Як-18" довго виписував в повітрі фігури вищого пілотажу, а режисер тиснув на гашетку та кричав на камеру "Серьога, прикрий! Атакую! ".

Кажуть також, що Биков хотів на знак подяки за допомогу в зйомках показати знятий в Шестовиці фільм жителям села першими, але, щось не зрослося, й актори компенсували "кінопрем'єру" благодійним концертом в місцевому клубі.

Кілька років тому в Шестовиці, в пам'ять про легендарного режисера встановили меморіальну дошку. Було дуже зворушливо. На відкриття приїжджав, актор Володимир Талашко, що зіграв у картині лейтенанта Скворцова, а духовий оркестр Чернігівського філармонійного центру виконав ту саму "Смуглянку".

Дивіться фільм


Дивіться фільм

Коментарі

Популярні публікації