УВАГА! НОВА КРАЄЗНАВЧА КНИГА: 12 БИТВ ЗА ЧЕРНІГІВ

«12 битв за Чернігів» – книга чернігівських істориків Олександра Бондаря та 

Михайла Жирохова нещодавно побачила світ. Вона вийшла напередодні Дня пам’яті і примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, і найбільший її розділ присвячено Чернігову у  воєнні роки. Робота над книгою почалася шість років тому, і тоді не було конкретної мети написання книги про битви за Чернігів. Це були окремі фрагменти. 

«Але, вивчаючи топографію Чернігова, зрозумів, що на топографію та на архітектуру впливали різні воєнні дії – ось так і збиралися матеріали. Ми такі книги називаємо «метелики» – це книги до 100 сторінок. Це не фундаментальні праці, це книги, які можна прочитати за 3 години», – розповідає Олександр Бондар.

Книгу написали в науково-популярному жанрі, щоб було зрозуміліше пересічним читачам. 

Усього битв за Чернігів, про які є письмові згадки, було 38.

Перша битва за Чернігів

Була в XI столітті – це перша літописна битва, яку було зафіксовано.

Одна з найшвидших битв

Була в січні 1919 року, коли більшовицькі війська Щорса займала Чернігів, вона тривала приблизно 8-9 годин.

Найдовша битва

Була 1668 року, коли козаки взяли в облогу у Верхньому замку московський гарнізон, вони їх тримали вісім з половиною місяців. У той же час самих козаків тримали в облозі війська Ромодановського, а десь поруч уже стояли війська Дорошенка. Тобто це була «облога в облозі в облозі». До речі, війська Ромодановського тоді застосували гарматні ядра з бактеріологічним начинням, якими обстрілювали місто.

Фактично битви за Чернігів ні в 1941, ні в 1943 роках не було.

Були битви біля Чернігова. У 1941 році невеличкі бої точилися в тих селах, які

нині є у складі Чернігова, наприклад, Яцево. Оброни ж міста як такої не було. Були бої навколо міста, так само це було й у 1943 році. Однак радянська історіографія каже, що це був штурм міста радянськими військами, це були серйозні бої, але зараз, за документами, зрозуміло, що нацистські війська відійшли з міста за добу, як радянські ввійшли до Чернігова. Це була певна тактика, позаяк німецьке воєнне мистецтво навіть у 1943 році було найкращим у світі. Вуличні бої в будь-якій війні – це дуже криваве дійство, це дуже великі втрати, на які нацистська армія в той час піти не могла, особливо після Сталінградської битви. Проте вони оборонялися, скільки могли, а, втративши плацдарм, відступили на територію Білорусі. Якщо ж узяти 1941 рік, то визначною була битва за Виблі. Це було стратегічно, а не тактично важливо для нацистів, які на крок випереджали радянське військо. 16 разів радянська піхота йшла там в атаку.

Доленосна битва

Відбулася 1239 року, коли монголи взяли Чернігів. У XIII столітті Чернігів входив у двадцятку найбільших міст Європи. За площею – це 400 га укріплень (як два Лондони). І після монголо-татарської навали це різко все занепадає, населення зменшується майже вдесятеро! Це було найбільше падіння Чернігова, і після цього місто вже не зазнавало серйозних злетів.

У книжці наведені і маловідомі факти з життя міста. «Це облога Чернігова 1579 року. Про неї більшість чернігівців навіть не чула. Це була облога Речі Посполитої Чернігівського гарнізону. І там дуже цікавий момент – про використання чернігівських храмів на Валу як оборонних точок. Із них позривані були верхи. З них оборонці міста вели бої, використовуючи вогнепальну зброю. Навіть гармати на церкви позатягували», – Олександр Бондар, історик, співавтор книжки «12 битв за Чернігів». У основу книжки лягли дані документів, що містяться в чернігівському архіві та історичному музеї. Використовували і наукові статті. Аби схеми боїв були в одному стилі, їх довелося малювати заново.

«Ми намагалися це все адаптувати. Наприклад, висвітлити бої за Чернігів 1919 року, оскільки цей період досі не просто замовчували, а він був під забороною. І от ми розбирали якраз захоплення більшовиками Чернігова, як це було», – Олександр Бондар, історик, співавтор книжки «12 битв за Чернігів».  У книжці можна побачити і цитати з документів, аби люди могли перевірити дані, наприкінці кожного розділу є коротка бібліографія, де можна більше дізнатися про ці битви. Книжка оформлена схемами, картами та малюнками.

Джерело

Джерело

Малюнки: О. Бондар



Коментарі

Популярні публікації