Мистецька Чернігівщина: "патріарх" різьблення Анатолій Колошин

Усьому світові відоме вміння українців жити в гармонії з природою! 

Недаремно ж і пращури наші вважались неперевершеними умільцями виготовлення різних речей з матеріалів, дарованих Всевишнім. Та особливу майстерність, за свідченням історії, предки сучасних українців проявили в обробці деревини. А самі дерева, як до прийняття християнства, так і в пізніші часи шанували в родинах. Навіть село – колиска української цивілізації – народилося, завдячуючи дереву!

Чернігівщина славиться власними талантами майстрів народної творчості України. Особливо славиться такими митцями Новгород-Сііверщина Анатолій Колошин, Анатолій Іваньков, Віктор Ворожбит, Андрій Колошин.
18 червня виповнилося 80 років Анатолію Івановичу Колошину
українському різьбярузаслуженому майстру народної творчості України, президентському стипендіату, члену Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України,

лауреату Чернігівської обласної премії імені Михайла Коцюбинського.
Звичайнісінький шмат дерева цей чоловік перетворює на красивий виріб. І вже не одне десятиліття! «Патріарх» різьблення. Анатолій Колошин, нащадок козаків, на стезі ремесла – з 60-х років ХХ-го сторіччя. З тої пори, як осів у середньовічному передмісті Новгорода-Сіверського – на Покровщині. Тут він народився воєнного 1941-го. Навчався у середній школі №2, де до війни батько викладав військову справу, а після набуття фахових знань у Яворівському училищі художнього різблення та досвіду на Галичині знову прибув до батьківського обійстя, яке стоїть над старим Козацьким шляхом на Чернігів.
Бог дарував Анатолію Колошину не тільки можливість сповна відчути впродовж великого життя радість у творіннях, а й пізнати сімейне щастя – дружина народила йому сина Андрія, не менш талановитого. Не випадково ж молодший Колошин не тільки вже 7 років носить звання заслуженого, а й є лауреатом Всеукраїнських премій у галузі мистецтва.
Згадуючи попередні роки, як то час навчання в мальовничій Галичині, наш земляк зауважує, що ніколи не переймався тим, яку нагороду отримає чи яке звання носитиме. Просто робив справу, яку любив, не розраховуючи на гучний успіх за кілька десятків років. Водночас можна зрозуміти, наскільки великою силою є роки досвіду 80-літнього нашого земляка! Значення її розуміють майстри з різних куточків України. Вони вважають за честь взяти до рук будь-який плід праці Анатолія Колошина з Новгорода-Сіверського.

Нещодавно у Новгород-Сіверському музеї-заповіднику «Слово о полку Ігоревім» відкрилась персональна виставка Заслуженого майстра народної творчості України Анатолія Колошина. Виставку присвятили вісімдесятому дню народження різьбяра.

Анатолій Колошин показує перші свої роботи з різьблення. На них орнаменти, які привіз зі Львівської області. Там майстер освоював своє ремесло. Каже, що всі свої роботи він робить «на око». У подальших роботах вже використовує автентичні символи Чернігівщини.

Їх копіював зі старовинних предметів, які зберігаються у фондах Київського музею народного мистецтва. Потім вкладав у свої орнаменти.

Скільки різьблених шкатулок, тарілей, дерев’яних прикрас та меблів вийшло з його майстерні, рахувати не береться. Колись, коли майстер ще вчився і вдома за каганцем працював ночами, його бабуся не вірила, що з того щось вийде. Різьблені речі батька та сина виставили у залі музею заповідника «Слово о полку Ігоревім».

Виставку відкрили на ювілей Анатолія Колошина – вісімдесятиріччя. Частина робіт – уже власність музею.

Зі слів Світлани Дубовець, головної зберігачки фондів, загалом у музеї представили близько 70 робіт.

Джерело






Коментарі

Популярні публікації