Козацькі садиби Чернігівщини

Чернігівщина – козацька земля. Ми спробуємо вас переконати у правдивості такого твердження. Суспільне: Чернігів склали список найцікавіших козацьких садиб області.



Батурин

Сучасний маленький Батурин був колись столицею Гетьманщини, тому не


дивно, що його історія наскрізь просякнута козацтвом. У містечку збереглася одна з найкращих садиб козацької старшини – садиба генерального судді Василя Кочубея. Будинок був зведений у другій половині XVII ст., змінив кілька власників, зазнав занепаду і був реставрований на початку 2000-х з ініціативи Президента Ющенка. Зараз входить до складу Національного заповідника «Гетьманська столиця».

Бонус у Батурині – руїни заміської садиби Мазепи на Гончарівці. Свого часу це була найбільше садиба Гетьманщини, вона займала площу майже 9 га. Після знищення Батурина московськими військами поступово занепала і у середині ХІХ ст. була повністю розібрана. Сьогодні збереглися лише оборонні земляні вали та земляні бастіони, що зводилися для артилерії. Навіть сьогодні вони вражають своїми розмірами.


Седнів

У 1648—1781 роках Седнів був сотенним містечком Чернігівського полку, а пізніше — волосним містечком Малоросійської, потім Чернігівської губернії. 1659 року короткий час існував Седнівський полк. Наприкінці XVII ст. Седнів став маєтністю козацько-старшинської родини Лизогубів. Саме Лизогуби і сформували архітектурне і історичне обличчя Седнова.

У Седневі зберігся один із найстарших в області мурованих будинків в області. Впродовж століть він належав старшинській родині Лизогубів. Поруч стоїть їхня церква усипальниця.
 

Козелець

Садиба полковника Дарагана – Покорщина. Це найстаріша козацька садиба,

зведена у другій половині XVIII ст. Вона належала спочатку родині останнього козацького гетьмана Розумовського, а згодом була подарована дружині київського полковника Юхима Дарагана. Зараз зберігся дерев'яний будинок, кам'яна господарча споруда та каретник. Усе у поганому стані.

Місто із цікавою архітектурою. Головною окрасою Козельця є собор Різдва Богородиці середини XVIII ст., який мав слугувати усипальницею для гетьманської родини Розумовських. У соборі зберігся автентичний іконостас.

Тиниця (Бахмацький район)

Тиницький парк і садиба родини Кочубеїв середини XVIII ст.

Парк і будинки у ньому оригінальні, хоча і не у найкращому стані. Але й досі вони сприймаються як цілісний палацово-парковий комплекс.


Великий Листвен

Садиба Василя Дуніна-Борковського. Наприкінці XVII ст. Дунін-Борковський був чернігівським полковником та генеральним обозним, належав до найближчих соратників Мазепи. Мав величезні володіння на Чернігівщині. У Великому Листвені збудував садибу, яка поступалася лише садибі Мазепи на Гончарівці у Батурині. Зараз збереглася оборонна церква, частина дерев’яного будинку, оборонні вали та рови.

Розташування садиби на острові, оточеному болотом, робить цей комплекс цікавим не лише з точки зору історії, а й фортифікації. І відреставрована двоповерхова оборонна церква є справжньою родзинкою для шанувальників фортець.



Джерело

Коментарі

Популярні публікації