Перший поет кіно

«Думай неухильно тільки про велике.

Підніми природу до самого себе,

 і хай Всесвіт буде відображенням твоєї душі»

 Олександр Довженко

10 вересня - день народження Олександра Петровича Довженка. Цей день святкується в Україні як День кіно. У цей же день з 1994 року за указом Президента України вручається державна премія в галузі кінематографа імені О. Довженка.

Як відомо, фільми Олександра Довженка, українського і радянського письменника, кінорежисера, художника і класика світового кінематографу, з його знаменитої «німої трилогії», особливо «Земля», стали класикою світового кінематографу, оновивши та збагативши візуальну мову тоді ще молодого екранного мистецтва. Не дарма Чарлі Чаплін свого часу сказав: «Слов’янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета — Олександра Довженка».

Перші значні кроки по збереженню і вшануванню пам’яті видатного українця були зроблені зі здобуттям незалежності України, проте й досі цього вкрай мало, бо навіть його співвітчизники не мають вільної можливості побачити фільми Довженка. 

Стрічки режисера зберігаються у Фільмофонді Довженко-Центру, створеному 26 років тому. У 2014 році їх відреставрували, а згодом видали у DVD-збірці з новими саундтреками.

Бібліотека Української Літератури пропонуює повні тексти творів Олександра Довженка.

Поринути у життя письменника, заглянути у творчий кабінет Довженка,  відчути атмосферу життя селянської родини кінця  ІХ – початку ХХ ст. ви маєте змогу відвідавши Сосницький літературно-меморіальний музей Олександра Довженка.

http://ostrovskogo.com.ua/load/kraeznavchi_daidjesty/zacharovanij_ricar_dobra_i_garmoniji_120_rokiv_vid_dnja_narodzhennja_oleksandra_dovzhenka/1-1-0-44 






Коментарі

Популярні публікації