Незбагненна стихія слова : день народження Михайла Коцюбинського


Людина — найцікавіше для нас явище тому, що вона змінюється, ховає в собі всякі несподіванки, не задовольняється жодною формою щастя 

 (Михайло Коцюбинський)

Кажуть, письменник творить власний світ. У створеному Коцюбинським світі панувало сонце. Недарма його називають Великим Сонцепоклонником. Його сонце щедро сіє промені і сьогодні. Вишуканість і інтелігентність творчості зробила Коцюбинського величнішим генієм української культури.

Життя і діяльність Михайла  Коцюбинського можна порівняти з кипучою, вічно живою гірською рікою. Творчий шлях письменника – це шлях невтомних шукань, сповнений прагнень правдиво відобразити дійсність. Коцюбинський був великим оптимістом, не втрачав віри в людей, у перемогу добра над злом, світла над темрявою..

Коцюбинський був високоосвіченою людиною і дуже багато читав. Знав дев’ять мов – три слов’янські: українську, російську, польську; три романські: французьку, італійську, румунську; і три східні: татарську, турецьку та циганську…

На межі 19-20 ст. Михайло Коцюбинський залишився в українській літературі неперевершеним майстром слова, тонким стилістом, першим і найкращим імпресіоністом в українській літературі.

Для відзначення вагомих творчих здобутків сучасних митців було засновано обласну літературно-мистецьку премію імені Михайла Коцюбинського. Ініціаторами заснування виступили Чернігівське обласне відділення Українського фонду культури і Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинського. І вже 1992 року до дня народження митця на конкурсній основі проводилося висунення і обрання перших лауреатів.

За весь час існування премії її лауреатами стали понад 100 визначних діячів літератури, мистецтва, архітектури, театру не лише нашої області, а й всієї України.

Цьогорічними лавреатами стали:

«Поезія»Ольга Батьковська – поетеса,  член НСПУ, місто Бахмач. Висунута за книгу поезії «Домінанта». 

«Проза»Віталій Божок – письменник, журналіст, член НСПУ та НСЖУ з Корюківки. Номінований за книгу «Афганська жара». 

«Народознавство»Катерина Лісовенко – педагог, письменниця з міста Київ. Висунута за книгу «Затоплена Придніпровська цивілізація. Історія. Людські долі».

«Театральне мистецтво»Інна Сергієнко – артистка вищої категорії Чернігівського обласного молодіжного театру, місто Чернігів. Номінована за втілення образу жінки – матері, сестри, нареченої, подруги у виставі «Прощена неділя» та серію проведених благодійних заходів з цією виставою у Прилуках та Чернігові. 

«Музичне мистецтво»Сергій Теребун – генеральний директор, художній керівник Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм, місто Чернігів. Висунутий за значний особистий внесок у розвиток та популяризацію музичного мистецтва Чернігівщини. 

«Декоративне та образотворче мистецтво»Оксана Корнієнко – художниця,  член Національної спілки художників  України з міста Чернігів. Номінована за цикл робіт «Мандри UA». 

Урочисте вручення нагород відбудеться 17 вересня у музеї-заповіднику імені М.Коцюбинського під час урочистостей з нагоди 156-річчя від дня народження письменника.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей підготувала матеріали до дня народження майстра.

http://ostrovskogo.com.ua/load/kraeznavchi_daidjesty/mistectvo_buti_ljudinoju_do_150_richchja_vid_dnja_narodzhennja_m_m_kocjubinskogo/1-1-0-43

http://ostrovskogo.com.ua/load/kraeznavchi_daidjesty/pismenniki_chernigivshhini_laureati_oblasnoji_premiji_imeni_mikhajla_kocjubinskogo_1992_2013/1-1-0-42







Коментарі

Популярні публікації