День міста - урочистості!

 21 вересня - День міста Чернігова і 77-а річниця вигнання нацистських окупантів з

нашого міста. Цей день увійшов в історію як уособлення вдячної пам’яті про подвиг воїнів-визволителів, які ціною власного життя забезпечили майбутнім поколінням можливість вільно жити у рідному місті.

Вшанування пам'яті наших земляків розпочалося у сквері ім. Миколи Попудренка церемонією покладання квітів до братської могили 24 солдат, загиблих при визволенні Чернігова. 

Урочистості відбулися за участю керівництва міста і області, народних депутатів України, військовослужбовців, представників органів державної влади, місцевого самоврядування, організацій ветеранів, установ та підприємств міста, громадських організацій і гостей міста. Присутні Хвилиною Мовчання вшанували пам’ять полеглих захисників.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко у своєму виступі зазначив:

Сьогодні надзвичайно важливий день в житті нашого міста. Чернігів був одним із найбільш зруйнованих під час Другої світової війни. Цілеспрямоване бомбардування міста почалося 23-25 серпня 1941 року. У місті було знищено 1740 будинків, 14 шкіл, величні храми. Місто було повністю зруйноване. Німецька окупація тривала з 9 вересня 1941 року до 21 вересня 1943 року. У перші ж дні війни було мобілізовано біля 200 тисяч мешканців міста й області. Під час окупації нацисти знищили понад 50 тисяч місцевих жителів і до 130 тисяч чоловік по всій області. Це страшні жертви. Скільки ми будемо жити, стільки й будемо передавати цю пам'ять про них нащадкам. Сьогодні так само в Україні – буремні часи, часи становлення України, часи фактично неоголошеної війни по відношенню до країни, яка бажає самостійно рухатися в цьому світі. Кожного дня гинуть наші хлопці на сході країни. Тому, згадуючи в цей день ті буремні часи окупації, і кількість жертв, ми повинні пам’ятати і наших хлопців, які боронять нашу суверенність і дають можливість нам працювати і знаходитись у нашому місті без війни. Честь і слава героям! Слава Україні! 

Покладання квітів відбулося і до Вічного Вогню на Меморіалі Слави, могил Миколи Попудренка та Василя Капранова, до меморіальних стел загиблим учасникам антитерористичної операції та Героям Небесної Сотні.

Наразі у Чернігові проживає 90 учасників бойових дій 1941-1945 pоків (для порівняння: у 2019 р. в живих було 180 учасників бойових дій) та ще 4 партизани. Загалом на фронтах Другої світової війни загинуло біля 135 тисяч жителів області.

За період окупації вивезено до Німеччини 7 тисяч жителів Чернігова (зі всієї області - понад 40 тисяч мирних жителів). Під час війни у Чернігові були знищені практично всі промислові підприємства, школи, театри, лікарні, архітектурні пам’ятки і майже 70% житлового фонду. Населення міста Чернігова: 1939 рік – 68,8 тис. чол.; кінець 1941 року - біля 30 тис. чол.; жовтень 1943 - 11 тис. чол.










 

Коментарі

Популярні публікації