Маловідома Чернігівщина: Успенська церква с. Сильченкове Талалаївського району

 За інформацією, яку розшукав місцевий священик в архівах м. Прилуки у

2008 р., церква побудована у 1775 році братами Мазараками. Хоча в реєстрі В.Слободяна і у виданні [Чернігівщина. - К., 1990] зазначено датування кінцем ХІХ-поч. ХХ ст. і вказано майстра - І.Будовського чи Бузовського.

Церква розташована на горбі, біля ставка. Це дерев'яна, дев'ятидільна споруда з притвором із заходу і аркадою понад входом, до якого ведуть сходи. Обабіч - дві восьмигранні башти (у південній частині - дзвіниця і сходи, що ведуть на хори). Храм увінчаний п'ятьма наметовими верхами на восьмериках і трьома невеликими наметами над баштами й головним входом. В інтер'єрі хори у вигляді балкона на кованих кронштейнах

розміщено вздовж західних, південних і північних стін майже впритул до лінії іконостаса, який встановлено в 1941-1943 рр. Збереглися ікони ХVШ-ХІХ ст., олійні розписи початку XX ст., дзвони, серед яких один зроблений на заводі братів Усачових на Валдаї. В оздобленні інтер'єру і фасадів використано художнє різьблення по дереву, металу. Огорожа навколо церкви і брама - металеві.
Церква унікальна тим, що служба в ній не припинялася з давніх часів. Зі слів старожилів, під час війни в ній зберігали зерно, щоб запобігти її знищенню. За радянських часів це була єдина постійно діюча церква в радіусі близько 50 км. Нині належить УПЦ МП. 

Успенська церква в с. Сильченковому - визначна пам'ятка дерев'яного культового будівництва кінця XIX - початку XX ст.

Джерело: http://www.derev.org.ua/chernih/sylchenkove.htm 

Коментарі

Популярні публікації