Соціалізація дітей з інвалідністю

 Графічний дизайнер і ілюстратор — професії творчі, креативні та

перспективні. Охочих навчитися цій справі досить багато. А все, що треба для цього, — володіти комп’ютером, мати смак і велике бажання вчитися.

В сучасній інклюзивній креативній студії для молоді «MICS 4U» 2.0», що відкрилася на базі Чернігівського обласного молодіжного центру, це стало цілком можливо. Секретами успіху створення цікавих графічних образів з учасниками проєкту поділилася тьютор блоку «Графічний дизайн, ілюстрація» Марина Забара, яка також є провідним фахівцем Чернігівського обласного молодіжного центру відділу інформаційного забезпечення і культурно-масової роботи.
Реалізація проєкту стала можливою за підтримки Українського культурного фонду.
— Ми створювали різноманітні ілюстрації на різні соціальні теми: протидія дискримінації, захист навколишнього середовища, тварин тощо. Головна мета — не просто опанувати певні навички програми, а звернути увагу на соціальні проблеми молоді. Діти з великою зацікавленістю освоювали графічний дизайн, ілюстрацію, бо навіть за шкільною програмою не вивчається те, що вони вивчили завдяки участі у проєкті. І більшість молодих людей упоралися з усіма завданнями, — каже Марина Забара. Тематичні картинки в книгах і журналах, красиві ілюстрації на сайтах — це все робота ілюстратора. Хоча він не завжди малює те, що йому подобається. Досить часто доводиться створювати образ на замовлення клієнта, за написаним текстом або історією. Тож одним із завдань блоку було створення саме максимально наближеної ілюстрації до картинки, яку запропонувала тьютор. Учасники проєкту сприйняли це завдання з ентузіазмом, бо кожен хотів продемонструвати в роботі свої вміння та отримані знання.
— Отримані в кінці результати були просто вражаючі. Молодим людям вдалося створити чудові ілюстрації. Особливу старанність проявила молодь з інвалідністю. Професії графічного дизайнера та ілюстратора цілком можуть підійти для таких людей. Цей фах насправді ніколи не припинить користуватися попитом, тому що чим більше з’являється різних компаній, тим більше роботи у дизайнерів. Чим більше видається книжок і з’являється нових сайтів, тим більше роботи в ілюстратора. Нині вже немає компаній, які б існували без візитівок, логотипів чи реклами. Ілюстрація — це не тільки про книжки. Вона потрібна у сфері моди, медіа, реклами тощо. Галузь в Україні тільки розвивається, і цей фах стає дедалі більш затребуваним, — розповіла тьютор.
Кожна молода людина хоче мати сучасну і затребувану професію. А завдяки
нашим цифровим технологіям графічним дизайнером або ілюстратором можна працювати з будь-якого куточку світу. І таким чином можна працювати в одній з іноземних компаній. Щоправда, тут важливо знати іноземну.
Графічний дизайн і ілюстратор нині з упевненістю можна назвати глобалізованими професіями. І дуже добре, що у нас є така сучасна інклюзивна креативна студія для молоді як «MICS 4U» 2.0», де можна повчитися цій справі.

Сучасна інклюзивна креативна студія для молоді "MIСS 4U" об’єднала на спільних заняттях дітей з інвалідністю і без. Це другий такий проєкт. Його проводять, щоб соціалізувати дітей з інвалідністю.

У групі навчалося 20 дітей: 12 – з інвалідністю, 8 – без.

«Ми проводили заняття за 4 блоками - це арт-терапія, ілюстрація, фотографія та робота у фотостудії», - розповідає директорка Чернігівського обласного молодіжного центру Ірина Сімонова.

Чому навчилися діти, дивіться у сюжеті.

За матеріалами Валентини Науменко



Коментарі

Популярні публікації