Маловідома Чернігівщина: садиба "Покорщина"

 Покорщина – так називають садибу Дараганів (полковника Юхима Дарагана

і Віри Розумовської), середини 18 ст. В даний час являється передмістям Козельця.

Садибний комплекс «Покорщина» вважається найстарішим збереженим комплексом Лівобережної України. Маєток був придбаний в 1744 році графинею Наталією Розумовською для приймання російської імператриці Єлизавети Петрівни, яка була одружена з її сином Олексієм Розумовським. Потім садиба перейшла у власність до дочки Наталії Віри Дараган та її чоловіка Юхима.

Існує принаймні дві версії виникнення назви Покорщина. Але сама вірогідніша наведена у книзі “Забутою Україною”* в розділі “Кобилецькі дива” описується місце, де дочка Петра I таємно виходила заміж за людину, що увійшла до історії як граф Розумовський. Але тоді він був сином звичайної шинкарки, яка чекала на ґанку біля свого будинку закінчення церемонії. Чого вона чекала? За давньою традицією невістка після вінчання повинна “підкоритися” матері свого чоловіка. З вікон хат підглядали сусіди, всі хотіли побачити. Царська дочка повинна поклонитися простій шинкарці! І вона поклонилася. З тих пір те місце так і називається – Покорщина.

Приїзд Єлизавети (в 1744 р.) став для нашої країни історичним, вражена теплим прийомом простого люду і козацької старшини, вона дала наказ

відродити на Україні гетьманство. Садибний комплекс Дараганів сам по собі досить скромний. Головна будівля не набагато більша звичайної сільської хати, але вона унікальна своєю історією та тим, що цій дерев’яній будівлі вже понад 250 років. Ще до наших днів дійшли дерев’яний каретний сарай та кам’яниця, а не дійшли флігель, ландшафтний парк та інші господарські споруди.

У середині 18 століття була побудована, напевно, найвиразніша будівля маєтку – кам’яниця Дараганів (господарська споруда), котра використовувалася як арсенал та скарбниця Київського полку (адміністративно-територіальна та військова одиниця часів Гетьманщини). Таку важливу споруду в Козельці спорудили, бо в 1751-1762 роках Юхим Дараган обіймав посаду полковника (командувача) вищезгаданого полку. До речі, в отримані цієї посади посприяв брат його дружини – гетьман Війська Запорозького Кирило Розумовський.

Кам’яниця Дараганів, унікальна господарська будівля (комора) 18 ст..

Збудована київським полковником Юхимом Дараганом. Використовувалася для зберігання зброї, а також як скарбниця Київського полку.
Кам’яниця збереглася до нашого часу, майже не ушкодженою.

У 19 столітті садибу успадкував Григорій Павлович Ґалаґан – праправнук Віри Дараган, меценат, громадський діяч і засновник колегії Павла Ґалаґана. Літом там відпочивали учні колегії, викладацький склад та власне Григорій Павлович.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації