«Вивчення Європи: освітній вимір»: новий проєкт у Чернігові

Знайомити чернігівських педагогів та студентів з історією Європейського Союзу буде проєкт «Вивчення Європи: освітній вимір». Його організували на базі Чернігівського колегіуму імені Тараса Шевченка в рамках програми Erasmus+. Україна остаточно визначилася з євроінтеграційним курсом, тому знання про історію, структуру та принципи функціонування ЄС стануть чернігівцям у нагоді, впевнені засновники проєкту. 

-Ми будемо намагатись охопити всі школи області по можливості. У нас буде сайт проекту (він зараз знаходиться на стадії розробки), але всі матеріали будуть доступні і відкриті. Ми працюємо за принципом open science, open access, тобто вільного доступу до науки, до наших напрацювань, – розповідає керівниця проєкту Марина Кеда.

Наразі історія Європейського Союзу у школах та вищих навчальних закладах майже не вивчається, кажуть педагоги. Лише наприкінці курсу історії в 11-му класі діти побіжно ознайомлюються з цією темою.

-Бажано, щоб такий курс був розроблений, і він поступово вводився б у навчальну програму 10-11 класу, хоча б на рівні варіативної складової. А потім, з підтримкою Міністерства освіти, це б переходило у повноцінний курс, – зауважив директор Ведильцівської гімназії Дмитро Петровський.

Викладачам шкіл та закладів професійно-технічної освіти проєкт пропонує сучасні матеріали для викладання, а для студентів – спеціальні курси. Вони були розроблені істориками, які добре знаються на темі Європейського Союзу та його цінностях.

-Євросоюз – це союз рівних. Нагадаю, що більшість ключових рішень там приймається одноголосно. Зрозуміло, що є система певних тисків і компромісів, але в основному це союз саме рівних, коли слово кожного, слово маленької країни може піти всупереч маленьким країнам. Це дозволяє зберігати певний баланс, – зазначає доктор історичних наук Ігор Кондратьєв.

Проєкт «Вивчення Європи: освітній вимір» діятиме у Чернігові протягом трьох років.



Джерело

Коментарі

Популярні публікації