Загиблі герої Чернігівщини: Віктор Зубок

Він досліджував повітря навколо Чернігова на вміст шкідливих речовин. Це 
була його робота, але в перший же день повномасштабного вторгнення Росії, не чекаючи повістки, пішов на захист України. Загинув, захищаючи рідний Чернігів.

Віктор Зубок народився 03 серпня 1993 року в Чернігові.

У 2010 році закінчив Чернігівський ліцей № 22 Чернігівської міської ради Чернігівської області та отримав повну загальну середню освіту. У шкільні роки неодноразово отримував нагороди з веслування на байдарках та каное.

З 2010 до 2015 рр. навчався у "Чернігівському колегіумі" імені Т.Г. Шевченка та отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища».

У 2014 році закінчив кафедру військової підготовки в Сумському державному університеті артилерії та став молодшим лейтенантом запасу. Регулярно проходив навчання з територіальної оборони та відзначений грамотою Командувача Сухопутних військ ЗСУ за вагомий внесок у справи підвищення обороноздатності держави.

Віктор Зубок був головним спеціалістом відділу державного екологічного контролю атмосферного повітря. Неодноразово отримував відзнаки за свою роботу. Він готувався обіймати керівну посаду, склав іспит з української мови. Але через війну конкурс відбутися не встиг.

В перший день повномасштабного наступу пішов добровольцем у ЗСУ. Віктор Зубок закінчував військову кафедру в Сумському інституті артилерії. Молодший лейтенант запасу, знаючи, що його спеціальність буде затребуваною, пішов до військкомату, не чекаючи повістки.

Про це Суспільному розповів начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Сергій Жук. Він був з установи останнім, хто бачив Віктора Зубка.

«24 лютого ми повідомили всіх, що на роботу приходити не треба. Але я, як керівник, прийшов. І Віктор прийшов. З рюкзаком. Він приніс ключі від двох службових машин, віддав мені. Сказав: «Я все вирішив. Знаю, що треба», сів зі своїм батьком в авто і поїхав. Ще через кілька днів він мені зателефонував, сказав, що він в армії, з ним все добре. І що зі зв'язком можуть бути проблеми. Ще через певний час він виходив на зв'язок, а потім зник. Ми розуміли, що щось коїться. І вже через певний час все стало відомо», - каже Сергій Жук. 

Як розповіла Суспільному дівчина Віктора Зубка Христина, вони планували своє спільне майбутнє. Віктор говорив, зокрема, і про війну. Казав, якщо розпочнеться повномасштабне вторгнення, піде воювати.

«Ще взимку 2021 року ми якось говорили, що робити, якщо дійсно буде війна. Він одразу був впевнений, що піде воювати і захищати рідних та місто. Так і трапилось: як тільки все почалось, одразу сказав, що іде на захист міста. Відвіз мене до батьків, а сам у військомат пішов», - каже Христина.

15 березня Віктор Зубок загинув біля лижної бази, що на околиці Чернігова, захищаючи рідне місто. Йому було 29 років.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації