Злочини проти культурної спадщини Чернігівщини: Шестовицький аеропорт


Чернігівський аеропорт біля селища Шестовиця був побудований в 1980-х роках.

До 1994 року тут відбувалися регулярні внутрішні рейси до Львова, Одеси, Донецька та Криму, а також міжнародні - в Москву, Тулу, Мінськ.

Над оформленням колишнього аеропорту в селі Шестовиця працювала велика команда художників.

Автор втрачених мозаїчних панно - Зінченко Володимир Данилович, який народився 25 квітня 1948 р., с. Роїще Чернігівської області. Закінчив Харківський художньо-промисловий інститут. Працює в галузі живопису, монументального мистецтва. Основні твори: монументальний розпис „Ніч на Івана Купала”, розпис „Поліський льон” актового залу ПТУ №14, м. Чернігів, „Тіні предків”, вестибюль СШ, м. Чернігів, монументальний розпис „Княжа доба”, м. Варва Чернігівської області, монументальний розпис „Гайдамаки”, СШ, м. Ніжин. Член НСХУ. Заслужений діяч мистецтв України

Він також є автором відомої мозаїчної композиції, що складається з 5 частин та знаходиться на фасаді дитячої спортивної школи у Чернігові.
( Її фото увійшло у книгу та путівник відомих дослідників монументального мистецтва Євгена Нікіфорова та Поліни Байцим).
Окрім мозаїчного оздоблення фасаду колишнього аеропорту у Шестовиці авторства втрачено також керамічні панно в інтер'єрі на історичну тематику.
Виконавці - чернігівські художники Борис Дедов та Василь Юдін.
Також в інтер'єрі біля вікон були гіпсові рельєфи, виконані чернігівським скульптором Анатолієм Чайкою.

Власники аеолпорту- люди европейського складу мислення, готові були підтримувати твори мистецтва у належному стані, але прийшла війна.... П
риміщення колишнього аеропорту було зруйноване. Частково вцілили деякі елементи.
На сьогоднішній день їх демонтаж неможливий.






Коментарі