120 років від дня народження видатного артиста

- У моєму акторському житті всього було – і доброго, й лихого, і смішного, й сумного. Та  я маю щасливу вдачу – лихе забуваю, добре пам’ятаю. Комедійний актор мусить бути оптимістом. Навіть коли потрапляє в ситуацію, в якій не до сміху, – доступно викладав своє творче кредо геній епізоду Микола Федорович.
Микола Яковченко — одна із найяскравіших постатей українського театру і кіно 1930-1970-х років. Олександр Корнійчук свого часу влучно назвав його «по-справжньому народним артистом», а Микола Зарудний — «найнароднішим серед усіх заслужених і найзаслуженішим серед усіх народних». Утім, офіційне звання народного артиста УРСР актор отримав незадовго до смерті, 1970 року. Чекав, сподівався і часто повторював, коли його оголошували під час чергового концерту як заслуженого артиста: «Подали на народного…». Сергій Параджанов бачив у ньому українського Чарлі Чапліна. У цій небезпідставній аналогії — всесвітнє визнання (на що він, безперечно, заслуговує) і водночас елемент вторинності (другий після Чапліна), тоді як Микола Федорович Яковченко був особистістю неповторною, самобутньою. Порівнювали українця також із французькими акторами — Фернанделем і Жаном Габеном (режисер Іван Пир’єв називав його Габенком) — за переконливу народність і щирість у грі. Англомовний журнал «Український канадець», що виходив у другій половині XX ст. у Торонто, ілюстрацією до рубрики українського фольклору подавав дружній шарж Арутюнянца на М. Яковченка як уособлення українського дотепу. Втім, Яковченко завжди залишався самим собою — «блазнем із сумними очима» (за його власним визначенням), ніби відчуваючи, що лише під ковпаком блазенства може піднятися до «вільної святкової мудрості, яка не залежить від норм та утисків офіційного світу» (М. Бахтін).
Дивіться, тут цікаво:
https://www.youtube.com/watch?v=492VRu4Thu0
https://np.pl.ua/2020/05/120-rokiv-tomu-na-poltavshchyni-narodyvsia-aktor-mykola-yakovchenko/
https://www.youtube.com/watch?v=X3EEB2Tg158
Пропонуємо матеріал, виданий нашою бібліотекою, до ювілею актора:
http://ostrovskogo.com.ua/load/kraeznavchi_daidjesty/vidatnij_smikhotvorec_110_rokiv_vid_dnja_narodzhennja_m_jakovchenka/1-1-0-18

Коментарі

Популярні публікації