УВАГА! Нова краєзнавча книга: Край, де заснула вічність

 Куриленко Василь Єлисейович – відомий краєзнавець Подесення, історик, археолог, мистецтвознавець, художник, засновник та незмінний керівник Мізинського музею (нині Мезинський археологічний науково-дослідний музей ім. В. Є. Куриленка) в селі Мізин на території Мезинського національного парку. Музей став унікальним науковим закладом, центром досліджень історії та культури Чернігово-Сіверщини, найбільшим сільським музеєм України. Основну експозицію розміщено в історичній споруді поряд з місцем розкопок всесвітньовідомої палеолітичної стоянки, відкритої Ф. Вовком (Волковим) у 1908 році. Понад 50 тисяч її експонатів відбивають історію краю з відкритими тут 26 культурами. Ряд з них є унікальними.
Серце України, і Європи загалом знаходиться в чернігівському Подесенні у селі Мізин, що на Коропщині. Саме тут на початку ХХ ст.., були знайдені залишки поселення мисливців на мамонтів, яке існувало 18 000 років тому, і перші в світі музичні інструменти, браслети-ідоли, виготовлені із прямих пластин ікла мамонта, що були зігнуті у невідомий спосіб. Браслети були прикрашені свастичним меандром. Надзвичайно багато для дослідження Мізинської стоянки зробив Василь Куриленко, який довів, що геометричний візерунок на браслеті є першим місячним календарем.
Як прискіпливий дослідник залюблений у свій край, він провів надзвичайно багато досліджень околиць Мізина, вививши і дослідивши десятки поселень і історичних об’єктів, в тому числі й сліди переправи шведських військ Карла ХІІ.
Про все, це описано у книзі В.Є. Куриленка «Мізин. Крізь безодню віків. Край, де заснула вічність. Пошуки завбачені провидцем».

 Книга "Крізь безодню віків" є підсумком життя дослідника. Книга може бути корисною фахівцям з історії, археології, мистецтвознавства та всім небайдужим до культурної спадщини. 


Коментарі

Популярні публікації