Військові злочини РФ на Чернігівщині: комісія ООН фіксує

Порушення прав людини, зґвалтування та незаконне позбавлення волі й утримання в нелюдських і принизливих умовах у селах Ягідному, Старому Бикові та селі Вишневе. 18 жовтня Незалежна міжнародна комісія ООН оприлюднила детальний письмовий звіт Генеральній Асамблеї ООН про воєнні злочини російської армії наприкінці лютого та в березні на Чернігівщині.

Невибіркові атаки на житлові квартали.

У Чернігові Комісія ООН задокументувала десятки воєнних злочинів, пов’язаних з руйнацією будинків під час спроби російських збройних сил захопити місто. Зокрема, пошкоджені три лікарні у Чернігові, які, згідно з міжнародним гуманітарним правом, мають захищений статус.

Крім того, Комісія задокументувала у Чернігові 17 березня обстріл касетними боєприпасами дитячої лікарні та центральної частини міста. Тоді загинули та травмувалися люди, які стояли в чергах, зокрема, за водою. Дістали поранення у тому числі четверо дітей.

Використання некерованих ракет.

Зокрема, 16 березня кілька боєприпасів, у тому числі некерованих реактивних снарядів, влучили в район Чернігова, де понад 200 мирних жителів стояли в черзі за хлібом біля супермаркету. У результаті загинули щонайменше 14 людини, ще 26 отримали поранення.

3 березня російський літак скинув кілька некерованих бомб на будинки в районі вулиці Чорновола у Чернігові. Експерти ООН зафіксували загибель щонайменше 14 людей.

"Приблизно в той же час, також у Чернігові, літак скинув кілька некерованих бомб у районі Подусівки, приблизно за два кілометри на схід від першої атаки, убивши щонайменше шестеро мирних жителів, у тому числі одну дитину", – зазначається у звіті.

Створення загроз та напади на цивільне населення.

У березні 2022 року в селі Ягідне Чернігівської області, зафіксували, що росіяни розміщували військову техніку між будинками та обстрілювали українські позиції з подвір’їв людей.

"Крім того, солдати утримували 365 мирних жителів у підвалі школи, а свій штаб розташували на першому поверсі тієї ж будівлі. Російські збройні сили атакували українські позиції, у тому числі з території школи, піддаючи значній небезпеці сотні цивільних осіб, які перебували в одній будівлі", – йдеться у звіті.

Комісія зафіксувала численні випадки розстрілів мирних жителів, які намагалися втекти в безпечне місце та отримати їжу чи інші необхідні речі.

Страти без суду і слідства.

У звіті зазначається, що росіяни практикували позасудові страти, які є порушенням права на життя та воєнними злочинами.

У селі Вишневе Чернігівської області, яке було окуповане російськими військами, 18 березня росіяни схопили трьох дорослих братів, під час пошуку осіб, причетних до нападу на один із їхніх конвоїв. Жертвам зв’язали руки за спиною, зав’язали очі й жорстоко били протягом трьох днів, після чого їх розстріляли та поховали в неглибокій могилі. Одному з братів вдалося вибратися з могили живим і втекти до найближчого населеного пункту, його свідчення стали основою для кримінального провадження у цій справі.

Під час огляду тіл встановили, що смерть настала від дій, характерних саме для страт: вогнепальні поранення голови, тупі травми або перерізання горла. У деяких інцидентах також були докази тортур, наприклад, синці, рани та переломи.

В селі Старий Биків Чернігівської області зафіксували вбивство шести чоловіків. Свідки розповіли, як 27 лютого 2022 року росіяни затримали кількох місцевих жителів. Їх родичі чули крики та постріли з місця, де солдати утримували постраждалих. Наступного дня вони побачили тіла шістьох чоловіків, які лежали на вулиці. Але їм не дозволили підійти до них і лише через дев’ять днів родичі змогли забрати тіла страчених місцевих жителів. На тілах були численні вогнепальні та ножові поранення, у чоловіків були зламані ребра.

Незаконне ув’язнення та викрадення людей.

"Наприкінці лютого та в березні 2022 року російські збройні сили незаконно утримували велику кількість цивільних осіб у районах, які вони контролювали, що є порушенням права на свободу та воєнним злочином", – повідомляється у звіті.

Російські військові незаконно утримували людей у тимчасових приміщеннях, створених у будівлях, які вони займали, наприклад, у підвалах шкіл чи на території промислових об’єктів. Людей не повідомляли про причини їх затримання: "Ці дії не розглядалися судовими органами, а сім’ї не повідомляли про їх місцезнаходження", – зазначається у звіті. Деякі з людей досі вважаються зниклими безвісти.

"У селі Ягідне Чернігівської області російські військовослужбовці утримували 365 мирних жителів, у тому числі 70 дітей, протягом 28 діб у підвалі місцевої школи, де вони облаштували свої позиції в березні. Постраждалі повідомляли, що солдати погрожували їм розстрілом, якщо вони не залишатимуться в підвалі", – описує Комісія.

Катування та жорстоке поводження.

"Комісія задокументувала багато випадків тортур і жорстокого поводження, скоєних російськими збройними силами, що є порушенням заборони тортур та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання, а також воєнним злочином", – йдеться у звіті про чергове порушення з боку росіян.

Зокрема, росіяни практикували "жорстоке та тривале побиття прикладами або кийками, ураження електрошокером, погрозу або імітацію страти та тривале перебування на холоді". Жертви також повідомляли про акти примусового оголення протягом тривалого часу на очах у інших людей, "що також є сексуальним насильством". У деяких випадках жертв страчували після тортур.

Сексуальне та гендерне насильство.

Комісія розслідує у Чернігові дві справи про зґвалтування жінок похилого віку.

Також у Чернігівській області у березні росіяни більше тижня перебували у захопленому будинку. У цей час командир підрозділу неодноразово здійснював сексуальне насильство над 16-річною дівчиною та погрожував вбивством іншим членам сім’ї, які намагалися її захистити. Пізніше було ідентифіковано двох російських військовослужбовців.

У кількох інцидентах, задокументованих Комісією, російські військові вчиняли сексуальне насильство проти чоловіків і жінок, які були незаконно ув’язнені.

Під час брифінгу у Відні члени Комісії наголосили на тому, що зібрані ними докази та матеріали можуть бути використані у судових розглядах, щоб притягнути винних до відповідальності.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації