"З повагою і шаною...Чернігівці - захисники територіальної цілісності України": краєзнавчий покажчик

«З повагою і шаною…: чернігівці – захисники територіальної цілісності України», — під такою назвою Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка видала рекомендаційний бібліографічний покажчик до Дня захисників і захисниць України.

Його матеріали зібрано у вересні, а рукопис підготовлено восени минулого року.
Це видання вкотре нагадує нам всім, що російська агресія у вигляді гібридної війни проти України розпочалася з 20 лютого 2014 року, а вже з 24 лютого 2022 року стала відкритим повномасштабним вторгненням на територію нашої країни.
Вісім років героїчного спротиву нашого народу підготували ґрунт до нинішньої успішної вирішальної боротьби з російським імперіалізмом. Вагомий внесок зробили у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності країни, продемонстрували вірність військовій присязі, виявили особисту мужність, героїзм і Захисники України з Чернігівщини. 189 наших земляків, як свідчать останні дані, у 2014—2021 роках в обороні Батьківщини віддали найдорожче — своє життя.
Рекомендаційний бібліографічний покажчик був підготовлений фахівцями бібліотеки з метою представлення читачам 276 опублікованих друкованих джерел, присвячених подвигу військовослужбовців із Чернігівщини, які брали участь у російсько-українській війні в період 2014—2021 років.
Він складається з таких розділів: 1) «Література загального характеру» [14 джерел]; 2) «Вони життя прикрили собою (загиблі, полонені, зниклі безвісти воїни) [182 джерела, з них у підрозділі «Персоналії» — 162]; 3) «Їм випала доля залишитися живими» [19 джерел, з них у підрозділі «Персоналії» — 16], 4) «Клятви священної не сплямували (чернігівські правоохоронці) [26 джерел, з них у підрозділі «Персоналії» — 15]»; 5) «У волонтера не завжди є час — у нього є серце» [22 джерела]; 6) «Вшанування пам’яті загиблих земляків» [13 джерел].
Для зручності читачам упорядники покажчика вмістили допоміжні покажчики: іменний (254 прізвища) і географічний (179 назв).
Можна тільки подякувати творчому колективу видання, насамперед упорядникам Ірині Кагановій, завідувачці відділу краєзнавства, та Людмилі Студьоновій, співробітнику цього відділу, редактору Інні Аліференко, директору бібліотеки.
Їхня праця надзвичайно важлива й корисна насамперед викладачам, дослідникам, студентам й учням, бібліотечним і музейним працівникам, військовослужбовцам, а також всім, хто реалізує українську політику національної пам’яті.
Всі зацікавлені можуть ознайомитися з виданням у відділі краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка.

Коментарі

Популярні публікації