Загиблі Герої Чернігівщини: Владислав Сугак. Іван Коваль. Максим Білоконь

На Срібнянщині 9 червня попрощались із загиблим за Україну героєм. 20-річний Владислав Сугак загинув 5 червня у бою з рашистськими загарбниками.

Владислав народився 19 лютого 2002 року в Карпилівці, навчався в місцевій школі. Потім вступив до Дігтярівського агроліцею. У 2020 році прийняв рішення піти військову службу за контрактом.

Траурна процесія почала свій шлях в Іванківцях, в селі, де він проживав останній час, коли навчався в агроліцеї, і пролягла до Дігтярів, а далі - Гурбинці, Гнатівка, Поділ, Срібне, Карпилівка. Кілометрами вулиць, всипаних квітами, де люди на колінах проводжали героя в останню путь. Поховали його у рідній Карпилівці.

Танкіст-навідник Іван Коваль загинув у лютому під час оборони Чернігова від

російських окупантів. Володимир Коваль ростив сина Івана сам. У 18-річному віці син підписав контракт на службу в Збройних Силах і став танкістом-навідником. Служив у Гончарівському, восени 2021 року підписав другий контракт. (27.02.1997-27.02.2022) Народився у с.Хрипівка на Городнянщині. У 2014 році закінчив Городнянську районну гімназію № 1. Навчався у Чернігівському вищому професійному училищі № 15. Восени 2016 року був призваний на строкову службу до лав Збройних сил України, потім продовжив військову службу за контрактом.

"А повоювати він встиг тільки три дні. В його танк, екіпаж якого стояв на обороні Чернігова на Масанах, 27 лютого влучила ворожа ракета. Весь екіпаж загинув. Тіло командира, схоже на шматок м’яса, казали очевидці, вибуховою хвилею викинуло через люк. А від мого Вані й від механіка Капліна самі головешки залишились. І в труну не було що покласти - мені привезли два мішки попелу через два місяці після того, як син загинув. ... Сім подяк і дві відзнаки мав – Козацький хрест першого ступеня і медаль "За особливу службу" третього ступеня. А загинув мій Івашка у свій день народження. Двадцять п’ять років йому отак виповнилося… Сам я тепер, як билина у полі. Тільки щоночі синок у сни мої приходить. Я кричу, кричу, а допомогти своєму дитяті вже нічим не можу", - розповідає батько. 

Чернігівська журналістка Наталія Мачюліс розповіла що на Масанах тоді стояли декілька танків. Той танк, в якому загинув Іван Коваль базувався якраз під автоцентром. Вона розповіла, що 27-го лютого, коли росіяни влучили у танк, де були 25-річний навідник Іван Коваль, 24-річний старший лейтенант командир танку Максим Білоконь (Сумщина, м.Ромни) та 33-річний молодший сержант механік водій танкового екіпажу Дмитро Каплін (Полтавщина, с.Ковалівка) екіпаж загинув, а уламок від снаряду попав у квартиру на 8-му поверсі, яка через це повністю вигоріла. Власники квартири в цей момент у ній не перебували.

Максим Білоконь. 

24-27 лютого на підступах до Чернігова точилися жорстокі бої. 24-річний командир танкової роти 1-ї окремої танкової Сіверської бригади Максим Білоконь зі своїми побратимами вміло бився з рашистами. 26 лютого зупинив російську атаку колони бронетехніки у нічному бою в місті, знищив диверсійно-розвідувальну групу та 2 танки противника. На жаль, під час зміни позиції його танк було вражено ворожим вогнем, оборонці загинули….

Подвиг молодого офіцера високо оцінені державою. Указом Президента України від 2 березня 2022 року № 111 Білоконю Максиму Віталійовичу за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).





Коментарі

Популярні публікації