Діти Чернігівщини: волонтери російсько-української війни: інформаційний репортаж

11-річна ніжинська школярка Діана Насібова назбирала для ЗСУ понад 42 тисячі гривень.

Усе літо дівчинка на ринку прилаштовувала у хороші руки покинутих людьми цуценят і кошенят. Одного разу вирішила, що збиратиме кошти для ЗСУ, бо багато чула і бачила, як це роблять дорослі.

Спробувала продати плетені з бісеру дитячі прикраси. Вдалося! Перша виручка налічувала 300 гривень.

Дівчинка поділилася новиною з мамою. Світлана Миколаївна підтримала ініціативу доньки. Тільки сумнівалася, чи надовго вистачить доньчиного запалу, адже стояти на ринку годинами, щоб зібрати кошти – це неабияка праця. Не кожному дорослому під силу. Були сумніви й іншого плану: чи даватимуть дорослі гроші дитині? Чи не ображатимуть?

Щодо доньчиного запалу мама помилялася. Його вже вистачило на все літо і на пів осені, а бажання працювати надалі в доньки ще не зникло. Навпаки, Діанка не може дочекатися чергових вихідних, щоб знову і знову займатися благородною справою.

Щодо образ, то дівчинка каже, що траплялося всяке. Дехто сварив, дехто казав, що дитина займається не своєю справою. Хтось сумнівався, чи за призначенням йдуть отримані нею кошти.
«Будьте певні, кожна копійчина йде за призначенням! Гроші донька з першого дня віддає отцю Сергію Всіхсвятської церкви, з яким наша родина знайома дуже давно. А священник уже знає, чого найбільше потребують наші захисники», — зазначає Світлана Миколаївна.

Переважна більшість ніжинців залюбки купує в дівчинки поробки. Чуйні дорослі пригощають виноградом, яблуками, грушами та цукерками. Багато військових допомагають грошима і пригощають юних волонтерів морозивом. Серед них ніжинський захисник Татул Оганян, який втратив обидві ноги, але не віру в себе і в нашу Перемогу.

До кожного виходу на ринок Діана готується заздалегідь, адже треба підготувати вироби для продажу. Прикраси з бісеру плете, щойно має вільну хвилинку. А вільного часу у дівчинки не так і багато: вона навчається у 6-Б класі Ніжинської гімназії №3. Треба спочатку вивчити уроки, а вже потім братися за інші справи. Матеріали для поробок школярці надає рідна тітка.

Діана пропонує покупцям не лише виготовлені власноруч прикраси і дрібнички. Із дозволу ніжинського науковця та археолога Івана Кедуна, який нині воює в ЗСУ, продає його витвори — глиняний посуд.

Найбільша сума, яку отримала Діана за день – 5 700 гривень. Зазвичай має від 3 тисяч гривень.
Приміром, минулими вихідними школярка разом із подружками назбирали 6 500 гривень. Плюс ще 300 гривень — за вироби Івана Кедуна. Всі кошти передані отцю Сергію. Крім цього, юні волонтери прилаштували двох цуциків і чотирьох кошенят.

У команді з Діаною працювали: Софія Нечваль, Марія Неаронська, Захар Огієвський, Поліна Тригубова, Варвара Ріпа, Христина Калініна.

Величезна подяка дітям за той неоціненний внесок, який вони здійснюють заради нашої Перемоги, а батькам — за те, що всіляко підтримують свої діток, справжніх юних патріотів.


Коментарі

Популярні публікації