Страшні міфи Чернігівщини: краєзнавчі замальовки

В кожній області України є свої легенди і міфи, пов’язані з нечистою силою. Ці історії інколи розповідають проти ночі, для того щоб полоскотати нерви. «Бувальщини» зберігаються в пам’яті старих жителів міст і сіл. Етнографи записують ці історії і роблять їх надбанням широкого загалу. Більшість історій пов’язана з бешкетами нечистої сили: чорти і чортиці так заморочують голову людям, що нещасні втрачають просторову і часову орієнтацію. Але ж не припиняють їх розказувати один одному. Вашій увазі міфи Чернігівщини в нашому матеріалі.

Пригода з подорожнім

Історія, яка трапилася в селі Виблі Куликівського району. Тут і сьогодні трапляється чимало містики. А у давнину такого було набагато більше, ніж тепер! В п’ятницю, перед Великою Суботою, один дід ішов полем пізно ввечері. І тут бачить – їде карета, запряжена 6 кіньми. Коли карета зрівнялася з дідом, з неї виліз панич і спитав: як проїхати до парому? Дід і почав розповідати. Але панич заперечив: щось ти діду, погано, незрозуміло розповідаєш. Сідай в карету, покажеш дорогу.  Після того, як карета під’їхала до переправи, дід вийшов. Панич подякував за допомогу, іще грошей дав. Карета зникла в нічній імлі. Дід підійшов до Десни і захотів розкурити люльку – відпочити. І тут роздивився довкола – насправді він стоїть не на березі річки, а в якомусь селі, під чиєюсь хатою. Поліз до кишені перевірити гроші – а там самі черепки!

Викрадені дівчата

Інколи нечисть у своїх витівках йшла ще далі – чорти, чортиці, кікімори викрадали людських дітей і міняли їх на своїх. Одного разу в селі Виблі чорт обернувся на панича та вкрав в однієї жінки дочку. Чому саме паничем? У цьому є певний елемент класової боротьби – простим людям часто було все одно, чи чорт, чи пан! З тих пір пройшло багато років. Трагедія вже стала потроху забуватися. І тут селяни стали помічати, що в давно порожній хаті на околиці вночі почало світитися віконце. Брат викраденої дівчини вирішив перевірити, хто або що там у тій хаті. Подивився у вікно – а там його сестра доросла одна порається по господарству! Зайшов він до хати, щоб сестру звільнити. А вона наче уві сні, не впізнає рідного брата. Кмітливий юнак надумав, як можна врятувати дівчину. Каже до неї: сподобалась ти мені дівчино, давай одружимось! Дівчина погодилась. Брат пішов за священником, наче для вінчання.  Піп прийшов і почав читати молитви і хрестити все навколо. Тут хата і провалилася наче крізь землю, а сестра миттєво згадала брата. Схожу бувальщину розповідали і на Городнянщині. Одна жінка пішла до лісу з дитиною по ягоди. Півдня ходила і втомилася, ну і прилягла на галявині, задрімала.  Лісунка вкрала дитину. Два місяці згорьована мати не могла знайти собі місця. Аж якось один чоловік з їхнього села їхав лісом і побачив дівчинку, що сидить на дереві. Дівчинка була майже гола, в якихось лахміттях. Волосся брудне і спутане, дівчинка весь час щось белькоче. Чоловік забрав дитину і повіз в село. Ходив по хатах і питав людей, чия дитина. Так мати і знайшлася.

«Чортова ніжка»

Від витівок нечистої сили часто страждали не тільки прості люди, а і навіть святі. В Любечі розповідали таку історію. Якось преподобний Антоній, той що заснував Київський і Чернігівський печерний монастирі, молився в своїй печері. Тут йому з’явився сам Диявол з метою відволікти від благих думок. Але не так сталося, як гадалося. Святий налякав нечистого молитвою і хрестом – Диявол накивав п’ятами. Тікаючи, наступив своєю ратицею на один з любецьких курганів. Цей курган з тих пір називають «Чортів палець» або «Чортова ніжка».
Джерело

Коментарі

Популярні публікації