Загиблі герої Чернігівщини: Олександр Пелех. Роман Коваленко

Олександр Олександрович Пелех народився на Донеччині. На службу в армію захисник пішов після закінчення школи, а з перших днів війни у 2014 році став на захист кордонів рідного краю.

З початком повномаштабного вторгнення ворожої армії рф штаб-сержанту Державної прикордонної служби обороняв місто-герой Маріуполь. Рашисти нещадно вбивали місто, разом з ним гинули мирні люди та наші захисники із залізним характером та бажанням нищити проклятих росіян. Герой до кінця тримався на фронті, але 23 березня 35-річний Олександр загинув. І тільки зараз вдалося доставити захисника до Прилук, де проживає його двоюрідна сестра.

22 червня близькі, друзі, військові побратими та сотні містян провели Олександра в його останню путь. Люди проводжали Героя живим коридором, стоячи на колінах. Похоронна процесія пройшла від собору до центральної площі. Прилуцька земля стала місцем вічного спочинку стального захисника. Поховали воїна на міському кладовищі.

За дії під час оборони Маріуполя Президент Зеленський посмертно нагородив його орденом "За мужність" ІІІ ступеня, а його командири стверджують: Олександр Пелих загинув смертю героя.

"За цих героїв треба мститись! Ніколи не пробачимо їм цього", – сказав найкращий друг загиблого Ілля Єрошов.

Джерело: Суспільне

Роман Олександрович Коваленко народився 26 січня 1995 року в місті Ужгород Закарпатської області. У 2010 році він закінчив 9 класів Гриціївської загальноосвітньої школи, після чого вступив до Прилуцького педагогічного коледжу. Після закінчення коледжу Роман вступив до Чернігівського педагогічного університету імені Тараса Шевченка, де навчався за спеціальністю "фізичне виховання і спорт", а потім хлопець працював вчителем фізичного виховання в Срібнянській загальноосвітній школі.

З початком повномасштабного ворожого вторгнення Роман мужньо став на захист рідної Батьківщини. Захисник потрапив на службу до 93-ї окремої механізованої бригади на посаду стрільця-снайпера. Разом з побратимами він гідно давав відсіч ворогу, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність нашої держави в найгарячіших точках активних боїв.

На жаль, 19 червня 2022 року під час виконання бойового завдання Роман Коваленко загинув, до останнього подиху борючись за світле майбутнє вільної України.

29 червня Захисник повернувся додому на Чернігівщину. Загиблого героя містяни зустрічали живим коридором.

Рідні та близькі, друзі та побратими Романа востаннє попрощалися з ним, вшанувавши його світлу пам'ять. Поховали Захисника на кладовищі смт Срібне.

Джерело: Чернігівський обласний ТЦК та СП

Коментарі

Популярні публікації