Юна корюківчанка оздобила петриківським розписом мініатюрний храм

15-річна вихованка Корюківського центру дитячої та юнацької творчості Юлія Єременко розписала макет Свято-Покровського храму, що знаходиться в селі Жукля Корюківського району. Храм дівчинка розписала в рамках акції «Від роду до роду збережемо традиції народу». Цей дерев’яний макет заздалегідь замовляли в майстра. А Юлія Єременко оздобила його автентичним розписом.
«Коли дівчина розмальовувала макет, то намагалася відтворити на мініатюрному храмі всі двері та вікна так, як і на оригіналі. Намагалася зробити всі деталі ідентичними», – розповіла методист Корюківського ЦДЮТ Тетяна Кошель. Розпис Юлія Єременко робила під час карантину вдома. На це дівчині знадобилися два місяці. Їй допомагала керівник гуртка Олена Муха, яка консультувала свою вихованку через інтернет або телефоном. За словами юної художниці, саме педагог подала ідею для майбутнього розпису. «Я люблю незвичні та складні роботи, а моя викладач запропонувала саме таку. Особливістю розпису храму є те, що в ньому поєднано кілька стилів. Було дуже важко їх компонувати разом», – зазначила Юлія. На цей же конкурс вона подавала ще одну роботу – у вигляді старої української хати. Дівчина каже, що таким чином сама собі створила конкуренцію. «Хата сама з фанери, має солом’яний дах. Я робила його разом із моїм братом. Хата відкривається. Всередині можна побачити макети старовинних меблів. Ця робота також повністю розписана. Петриківка є на стінах і печі», – пояснює Юлія. Дівчинка відвідує гурток петриківського розпису вже 5 років. Упродовж цього часу вона брала участь і перемагала в багатьох обласних і всеукраїнських конкурсах, зокрема, таких як «Знай і люби свій рідний край», «Український сувенір». Раніше розмальовувала невеличкі
вироби. Як розповіла методист центру, їхня вихованка малює і на папері, але найкраще їй вдається петриківський розпис по дереву. Усього Юлія Єременко відвідує три гуртки. Окрім петриківського розпису, дівчина ще займається туризмом і ходить до театральної студії. Вона є членом Дитячого Парламенту Корюківського ЦДЮТ. Розробляє з культорганізатором сценарії, виступає ведучою, проводить квести і ігри з молодшими гуртківцями. Окрім цього, вона – лідер самоврядування ЦДЮТ. Дівчина займається ще й благодійністю. Вже 10 місяців дівчина збирає кошти на лікування свого друга, який потрапив у аварію та пролежав в комі в реанімації. Усі гроші підуть на операцію для хлопця, яку мають провести в Києві. 13 червня Юлія Єременко провела ярмарку – дівчина та її подруги продавали власні вироби. «Це дуже близька для мене людина, я не можу залишити його в біді. Цього разу ми з моєю та його сестрами продавали вироби на вході до ринку. Це декоративні пляшки, гумки для волосся, магніти та інші сувеніри, які робили власноруч. Цього разу заробили небагато. Всього 5 тисяч. Але за весь час нам вдалося зібрати чимало», – розповідає Юлія. Цього року Юлія Єременко планує вступати до Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді. Методист Тетяна Кошель дуже пишається вихованкою центру Юлією Єременко та каже, що буде шкода випускати її зі стін закладу.

Коментарі

Популярні публікації