УВАГА! НОВА КРАЄЗНАВЧА КНИГА: Шестовицький археологічний комплекс

Про Шестовицьке поселення епохи вікінгів під Черніговом знають далеко за межами України.
Шестовицьке городище датується 10 століттям. Важливо, що про це скандинавське поселення немає жодної згадки у європейських, скандинавських і руських літописах, тому його історична назва все ще залишається невідомою. Перші розкопки тут провів у 1925–1927 роках співробітник Чернігівського історичного музею Петро Смолічев. Після Другої світової війни розкопки тривали. На городищі 9–12 століття було виявлено розкопані напівземлянки з печами, у яких знайдено сліди залізоробного виробництва, фрагменти жорен, жіночі прикраси, нагрудний хрестик та наконечники стріл. Могильник налічує декілька сотень курганів. Деякі речі, які були там знайдені, скандинавського походження. У 1990-х роках скандинавські та українські вчені визнали Шестовицький археологічний комплекс найбільшим поселенням вікінгів у Європі. Щороку тут проводиться фестиваль історичного фехтування «Коровель» та літня археологічна школа, де проходять практику до 500 студентів та аспірантів з Східної та Центральної Європи.
Скільки відомих вчених досліджували цю пам'ятку! Скільки студентів здобували мозолі від лопат, працюючи на розкопах під пекучим шестовицьким сонцем! І, нарешті, сталося! Побачила світ монографія "Протоміста Подесення в процесі одержавлення регіону. Шестовицький археологічний комплекс". Авторами стали доктор історичних наук, академік Моця Олександр Петрович і його молодий колега кандідат історичних наук Скороход В'ячеслав.
В монографії на основі комплексного аналізу археологічних джерел висвітлено результати польових досліджень, котрі були отримані протягом майже 100 років. Всі вони відносяться до житлової частини Шестовицького археологічного комплексу на Десні 9-11 ст., про котрий відомо в основному ії інформації про його "місто мертвих". Колекція артефактів налічує тисячі знахідок. В топографічному відношенні ця відома науковому загалу пам'ятка багатьмарисами нагадує "віки" скандинавського регіону. Книга гарно ілюстрована, має досконалий список літератури. Розрахована на всіх, хто цікавиться історією! Отже, вирушаймо в цікаву історичну подорож-читання Чернігівщиною!

Коментарі

Популярні публікації