День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

У січні 1945 року репортер газети «Saturday Evening Post» Едґар Сноу надрукував матеріал під час своєї подорожі Україною. Він, зокрема, писав, що війна, яку дехто схильний називати «російською славою», мала б бути «по справедливості визнана насамперед українською війною… Міста, промисловість, землеробство та людність жодної іншої європейської країни не зазнали таких тяжких нищень»
Для України і Українського народу Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 року внаслідок домовленостей націонал-соціалістичного (нацистського) режиму Німеччини та комуністичного тоталітарного режиму СРСР. Вона стала найбільшою трагедією людства у XX столітті.
З 22 червня 1941 року смертоносний маховик Другої світової війни набирає нових, ще страшніших обертів. Нацистсько-комуністичний союз був зруйнований саме у цей день німецьким вторгненням у СРСР. До кінця вересня 1941 р. німецькі війська окупували всю територію Чернігівської області.
На початку війни з Німеччиною з території Чернігівщини було мобілізовано до Червоної армії 200 тисяч осіб, готувалися до боротьби партизанські загони.
23-25 серпня 1941 року – одна з найчорніших й катастрофічних сторінок в історії Чернігова, якому вже понад 1300 років – нищівне бомбардування німецькими літаками «Легіону Конкор». Тисячі людей, насамперед цивільного населення, загинули, значна частина (центр і промислова зона) міста перетворилася на палаючу руїну. Якоїсь визначеної кількості жертв цього варварства досі немає.
Внаслідок цього, а також радянських і німецьких бомбардувань у вересні 1943 року, обласний центр було зруйновано на 70%. У чорному рейтингу найбільш постраждалих міст СРСР під час німецько-радянської війни Чернігів зайняв 4-е місце після Севастополя, Сталінграда і Воронежа.
Станом на осінь 1943 року, за підрахунками радянських органів влади, за два роки окупації загинуло понад 127 тисяч осіб, з них більшість знищено нацистами або із залученням «добровільних помічників» з числа місцевого населення.
Серед них назвемо жертв геноциду: за національною ознакою нацистами вбито від 2,7 до 6 тисяч євреїв, а за деякими твердженнями – до 10 тисяч осіб (пам’ятний знак у Березовому Гаю у Чернігові), 5 тисяч ромів (пам’ятний знак на території Меморіалу «Жертвам фашизму» у Чернігові).
У вересні 1943 року Червона армія вигнала нацистських окупантів із Чернігівщини ціною в 20 тисяч загиблих воїнів (за радянськими даними).



Масштаби трагедії Другої світової війни дають такі демографічні дані.
Кількість населення Чернігівщини:
На 1 січня 1941 р. – 1 784 тис. осіб.
На 1 січня 1945 р. – 1 278 тис. осіб.
На 1 липня 1946 р. – 1 412 тис. осіб.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей, як і вся країна вшановує пам'ять жертв війни. 
Для вас підготовлена віртуальна виставка-свідчення "Миті війни".

Коментарі

Популярні публікації