Злочини проти культурної спадщини Чернігівщини

Понад 20 злочинів проти культурної спадщини з боку російських окупантів
зафіксували у Чернігові з 24 лютого. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко після поїздки в місто. 
"Повертаюсь з Чернігова. Від побаченого хочеться кричати і мовчати одночасно. Сьогодні в очах чернігівчан я зустрічав поранений погляд. І від того дуже боліло всередині. сотні загиблих, вщент зруйновані будинки мирних жителів, обстріляні дитячі садочки, лікарні. Російські нелюди - от хто стоїть за звірствами в Україні. За звірствами в Чернігові", - написав він у Facebook.

"Зараз тут вже 20 зафіксованих злочинів проти культурної спадщини. 

Чернігівський Дитинець та історичні вали також піддались обстрілам, які розшрамували стіни храмів - Спасо-Преображенського собору ХІ ст., Катерининської церкви ХVIII ст., Борисоглібського собору. На жаль, пошкоджень дістав і Єлецький Успенський монастир ХІ ст. Все через те, що російські окупаційні війська бомбили останній вихід з Чернігова. Бомбили по цивільному населенню, позбавляючи їх будь-якого шансу на зелений коридор", - продовжив він. - "Саме тому переговорив з губернатором області та мером щодо збереження культурної спадщини Чернігова". 

Зруйнований молодіжний центр, будинок мецената Тарновського, пошкоджені музеї, бібліотеки, церкви. Як 46 днів війни змінили місто з тисячолітньою історією?

"Над головами чули, як свистить, розумієте? І не знаєш, це два-три метри. Чи п’ять. Воно свистіло, потім вибух. Бах, бах, бах. Виходимо – там, горить, там і там",– розповідає Ігор Коцюбинський, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського.

Це відбувалося 6 березня після сьомої вечора. У мікрорайон за 20 школою протягом кількох хвилин прилетіло з півтора десятка мін. Поруч музей-садиба, в якій жив Коцюбинський. Уламки пошкодили вікна, стіни, стелю, меморіальний рояль. Потрапили в ялину, якій 124 роки. Її садив Михайло Коцюбинський. З’явилися тріщини у фундаменті, веранді. Згорів сарай. Того ж дня, вже о десятій, впав снаряд під вікнами художнього музею.

"Був такий струс, серйозний струс будівлі, почула, як посипалося скло, спрацювала сигналізація. Я пішла перевіряти, відразу відчула запах паленого. Почала все швидко відкривати, тому що треба було б одразу тушити. На щастя, це була просто проводка", – розповідає Марина Гриценко, головна зберігачка фондів Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана.

Будинок Василя Тарновського, до тепер тут була бібліотека для юнацтва. Будівля не постраждала ні під час наступу більшовиків, ні під час Другої світової. В ніч на 11 березня сюди скинули три фугасні 500-кілограмові бомби. Найбільше шкоди принесла та, що впала на подвір’ї бібліотеки – зруйнувала стіну та внутрішні перекриття.

Альтанку на Болдиних горах звели на початку ХХ століття до приїзду імператора Миколи ІІ.

"Просто по цій альтанці влупили, судячи по вирві, або крупнокаліберним снарядом, або бомбою. І ми бачимо, що цю альтанку просто розшматувало на друзки. Частина впала вниз, пошкодивши будівлі. Частина тут розлетілась по Болдиній горі", – розповідає директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського Сергій Лаєвський.

Бібліотека імені Короленка. Свого часу тут був Дворянський і селянський банк, музей. Обком партії обрав цю будівлю, як найкрасивішу в місті, щоб розміститися тут. Сюди влучило декілька снарядів. Є руйнування фасаду, вибиті шибки. Немає частини даху, але пожежі не було. Сергій Лаєвський каже, будівлю врятувало дерево, прийнявши на себе перший удар.

Молодіжний центр, колишній кінотеатр Щорса, став однією з перших жертв бомбардувань у Чернігові. Лаєвський проводить паралелі з другою світовою.

"У 1941 році, під час бомбардувань, коли нацисти знищували місто Чернігів, ця будівля була зруйнована. Декілька авіабомб потрапили всередину, при цьому фасад, біля якого ми зараз стоїмо, вцілів. як пам’ятка, ця будівля постраждала однією з перших у Чернігові. На цей раз – ракета. Влетіла, фактично, в те ж саме місце в середину приміщення, зруйнувавши його, фактично, так само".

Усі ушкодження історичних та культурних об’єктів у місті фіксуватимуть, щоб оцінити збитки, і пришвидшити їх відновлення.




Коментарі

Популярні публікації