Чернігів - час війни. 2022 р.: фотовиставка у Варшаві

Виставка фотографій Чернігова часів облоги відбувається в корпусі археологічного факультету Варшавського університету. Авторами світлин є Владислав Савенок та Валентин Бобир. Виставка має назву «Чернігів — час війни, 2022 р.». 

37 діб блокади і бойових дій пережив Чернігів у лютому-квітні 2022 року. Без опалення, води і світла. Автори фото жили в місті та фіксували його виживання в часі російської агресії.

Відкриваючи зустріч з одним із авторів фото – Владиславом Савенком, декан відділу археології Варшавського університету професор Бартош Контни сказав, що Україна бореться «за вашу і нашу свободу». Це одне із гасел повстання поляків ще у складі Російської імперії.

Владислав Савенок розповів, як місто переживало блокаду під постійними обстрілами. Як працювали військові, самооборона, рятувальники, волонтери, лікарі, комунальники, пекарі… за відсутності електрики, води, газу, зв’язку, Інтернету. Про черги до аптек, за хлібом, водою, в яких під обстрілами гинули чернігівці. Як найбільше боялися гудіння російських літаків-бомбардувальників. Вони скидали некеровані бомби, від яких не сховаєшся, і розстрілювали житлові будинки, школи, а російська артилерія винищувала цілі райони приватної забудови Чернігова…

Владислав Савенок каже: «Найбільше непокоїло те, що під час блокади міста у наших воїнів можуть закінчитися боєприпаси для захисту Чернігова. А під час однієї з поїздок на велосипеді в оточеному місті побачив наш підбитий танк, який везли на трейлері по теперішньому проспекту Левка Лук’яненка. Очі затуманился так, що я зупинив велосипед і не зміг їхати, а фотографувати його було не можна… 

…Коли розповідав про пережите в Чернігові на зустрічі у Варшавському університеті, а перекладач озвучував польською, бачив сльози на очах українських і польських жінок. Вони відчули мій біль і біль мого народу».

Фотовиставка підготовлена за сприяння Німецького Інституту історії у Варшаві та Варшавської школи економіки #SGH.
Виставка триватиме до 26 квітня 2023.
Адреса: al. Niepodległości 128, 02-554 Warszawa

https://www.youtube.com/watch?v=ADooh8LLFMY

Коментарі

Популярні публікації