Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: Карильський святковий борщ «Квасок»

Карильський святковий 
борщ «Квасок» внесли до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. 24 квітня відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Про сімейний рецепт майже зі сторічною історією нам розповіла директорка комунального закладу «Публічна бібліотека» Коропської селищної ради Ірина Михайлівна Євтушенко. Тож ділимося з вами рецептом.

- Для борщу потрібно: півкіло свинини, окісту, стільки ж і цибулі, двісті грамів сушених груш, пів літри бурякового квасу, смалець, перець горошком, лавровий лист та сіль, - інгредієнти сімейного рецепту озвучила Ірина Михайлівна. - Перш за все потрібно зробити буряковий квас: два невеличкі червоні бурячки та два цукрові розрізати начетверо, помістити їх у банку та залити холодною очищеною водою. Банку зверху прикрити марлею і поставити в прохолодному місці. Квас вважається готовим, коли бульбашки, що утворяться всередині, почнуть підійматися вгору. І ось тоді можна приступати до приготування «Кваску».

Окіст обрізати, м’якоть із нього порізати на шматочки і трохи потомити на сухій пательні. З кісток зварити бульйон, взявши дві літри води, додати туди квас та сіль. Цибулю порізати півкільцями і припустити із смальцем на сковорідці, але не смажити. Сушені груші потрібно на ніч залити холодною водою. Далі у напівготовий бульйон додати груші і шматочки м’яса, варити вже до готовності.

У кінці вийняти кістки, обібрати з них м’ясо і вкинути його разом з цибулею, спеціями в бульйон. Залишається лиш довести до кипіння і можна знімати з вогню.

А ще, коли борщ приготований в печі, то смак бездоганний. Духовка, якою б вона сучасною не була, такої смачної страви не приготує. До речі, цю страву у нашій родині готують лише на Різдво. Вона вважається святковою.

Коментарі

Популярні публікації