Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: «Сировадна» - самобутня страва Корюківського краю

У Корюківському районі, на прикордонні Чернігівщини, в селах Прибинь, Перелюб, Шишківка, Рудня господині готують унікальну страву – сировадну.

Ця страва є старовинною, і традиція її приготування передається з покоління в покоління. Готували її і в будні, і на свята. Зокрема, ця страва популярна влітку, бо допомагає втамувати спрагу. Її основою є молоко.

«Сировадна – це страва Корюківського району, вона побутує за 5 км до російського кордону. Ця страва готується так: береться свіже та кисле молоко. Її готують без використання цукру та солі. Додається масло, сметана. Це все вариться. Потім виносять на холод і смакують її на третій день. Дуже цікава страва», – розповіла в коментарі ЧЕЛАЙН Надія Заваліна, директор Обласного центру народної творчості.

Коментарі

Популярні публікації