Купчиха Фанні Метрик-Данюшевська: бізнес-леді Чернігова початку XX століття

Купчиха Фанні Метрик-Данюшевська на початок XX століття була однією з найвідоміших не лише в Чернігові бізнес-леді. У центрі губернського міста вона мала розкішний універсальний магазин – на розі вулиць Шосейна і Богоявленська (нині це вхід на Алею героїв). Універмаг мав кілька відділів: канцелярський і креслярський, взуттєвий і дорожній, галантерейний і музичний, головних уборів і патефонів, швейних і друкарських машинок та велосипедів. Уже в той час тут за каталогами можна було замовити будь-які товари з усієї Європи.

Тим часом у чернігівському міщанському середовищі жваве обговорення викликав не лише розкішний магазин пані Фанні, а й особисте життя купчихи. Відомо, що вона, маючи понад 50 років і будучи двічі вдовою – поховала чоловіка-купця і чоловіка-лікаря, – вийшла заміж за 17-річного Хацкеля, сина свого прикажчика Гальперіна.

Переживши погроми, Фанні разом із дітьми перейшла в православну віру. Це врятувало родину від чорносотенців, але не від більшовиків…

Уже в XX столітті один із синів пані Фанні – Абрам – одружився з наймолодшою донькою письменника Михайла Коцюбинського – Іриною. У цьому шлюбі народився син Флоріан, який став відомим скульптором. Зокрема, він є автором меморіалу на Савур-Могилі на Донеччині та пам’ятника Михайлові Коцюбинському в чернігівському музеї-садибі письменника.

Джерело

Коментарі