Мистецька Чернігівщина: Басанець Петро

Народний художник України, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, народився 23 квітня 1926 року в селі Бурімка, на Чернігівщині. 1947 р. – вступив до Одеського художнього училища ім. М. Грекова. 1958 р. – закінчив Київський державний художній інститут, майстерня професора К. Трохименка та В. Пузирькова. Із 1961 р. – член Національної спілки художників України. Із 1977 р. – заслужений художник УРСР. Із 1982 р. – заслужений діяч мистецтв УРСР. Із 1990 р. – народний художник УРСР. Із 1983 р. – професор кафедри малюнка НАОМА.

Петро Олексійович Басанець  належить до плеяди корифеїв українського мистецтва, чиї твори в нашому сучасному сприйнятті становлять досить конкретний пласт… Петро Басанець починав свій творчий шлях у той час, коли жива традиція українського реалістичного живопису була непохитною, і, можливо, єдиною, адекватною духові часу. Устремління художника розповісти правду життя формувалося в руслі цього напряму, який бере початок у бунтарському та романтичному дусі кобзаревого слова.

На початку творчої діяльності П. Басанця соцреалізм був єдиним методом, що мав можливість зображення та формування художніх образів. Але у роботах Петра Олексійовича відбулося на диво вдале поєднання творчого методу та авторського сприйняття світу. Проникливе  й ніжне синівське втілення образів рідної землі, барв, тільки їй притаманних кольорів, стає у творах художника головним камертоном.

Галерея полотен  П. Басанця здається безмежною у просторі та часі. Упродовж тривалого творчого життя художник створив тисячі портретів українців – письменників (йому позували Павло Тичина, Олесь Гончар, Володимир Сосюра, Андрій Малишко) діячів науки і культури (Т. Яблонська, Г. Якутович, Г. Мелехов та інші), робітників та селян (сотні графічних портретів зроблених для газети «Сільські Вісті»).

Роботи Петра Олексійовича Басанця прикрашають музеї України «Чуття Єдиної родини», «Над тихим Удаєм», «Наш клас», «На Десні» та монументальне полотно «Україна духовна» де представлено 150 історичних постатей, що жили і творили в Україні і для України  та світу.

Можна сміливо говорити про творчу школу Петра Басанця бо учнями його нині є відомі  українські митці  та син Юрій, донька Олександра , що продовжують традицію класичного українського живопису.



Коментарі

Популярні публікації