Чернігівський обласний історико-меморіальний музей-заповідник Пантелеймона Куліша "Ганнина Пустинь": музеї Чернігівщини

 У чотирьох кілометрах від села Оленівка розташовується хутір Матронівка, також відомий як Кулішівка, або Ганина Пустинь. Головною визначною пам’яткою тутешніх місць є дворянська садиба Білозерських, яка пов’язана в першу чергу із життям та творчістю знаменитого українського письменника, сучасника Шевченка та одного з творців Кирило-Мефодіївського братства, публіциста, вченого, автора видатного твору «Чорна Рада», і першого перекладу Біблії українською мовою – Пантелеймона Куліша. Життя і творчий шлях цієї людини – боротьба за свободу України, за її національну і духовну самобутність.

Створювати музей-заповідник «Ганина Пустинь» почали у 2000 році недалеко від могили Пантелеймона Куліша, його дружини Олександри Білозерської-Куліш (відомої під літературним псевдонімом Ганна Барвінок), і її брата, письменника і журналіста, видавця журналу «Основа» – Василя Білозерського.
На території музею розташовується відтворений будинок Пантелеймона Куліша, і два пам’ятники біля нього: письменник, який сидить біля колодязя, і його дружина – Ганна Барвінок. Також тут знаходиться каплиця, вона була побудована в наш час майстрами зі Львова. У каплиці – Ікона Святого Пантлеймона, вона зцілює дітей і жінок. Поруч з каплицею – алея, на якій Пантелеймон Куліш познайомився зі своєю майбутньою дружиною. Недалеко від алеї – пасіка, за якою доглядав Великий Письменник.
Ці чудові гаї пам’ятають як розвивалася українська культура. Саме тут у письменника з’явився задум створення роману «Чорна Рада», саме в цих місцях з’явилися переклади Гете, Шекспіра, Байрона. Територія музею покрита алеями, по цих доріжках ходив Тарас Шевченко, Іван Франко, Марко Вовчок, Микола Костомаров, багато представників української інтелігенції побували в цих краях. Також тут росте клен, якому вже 137 років. Цей клен був свідком творчого шляху автора, його життя.


Коментарі

Популярні публікації