Загиблі герої Чернігівщини: Макогон Володимир

Володимир Макогон, вчений-геолог, докторант Інституту геологічних наук НАН України, людина неймовірної ерудиції, один із найкращих знавців нафтогазоносності Дніпровсько-Донецької западини пішов захищати Україну на початку літа 2022 року і загинув в районі міста Лиман Донецької області 6 грудня. 

Володимир народився 16 липня 1971 року у селищі Білики Полтавської області. Як згадує сестра Вікторія: "Ми всі тут пам'ятаємо його, він був найрозумнішою дитиною в школі, однокласники не могли повірити,що Вови уже ніколи не буде на їхніх зустрічах,де він постійно був душею компанії. Мені його часто доводилось глядіти, коли він був маленький,такої спокійної дитини треба було пошукати; а от мандрувати любив з дитинства". Школу Володя закінчив із срібною медаллю.

У 1993 році закінчив геолого-географічний факультет Харківського
державного університету. Оселився в Чернігові. Працював у Чернігівському відділенні Українського геологорозвідувального інституту - з 1993 до його ліквідації у 2021 році. У 2008-му захистив кандидатську дисертацію за темою "Літологія та палеогеографія візейських відкладів центральної частини Дніпровсько-Донецької западини (у зв'язку з нафтогазоносністю)".
У 2021-му вступив до докторантури Національної академії наук України. Докторська дисертація мала бути захищена за темою "Седиментологічні критерії нафтогазоносності нижньокам'яновугільних відкладів Дніпровсько-Донецької западини". Написав близько 90 наукових робіт. Володимир Володимирович був одним із кращих і найперспективніших учнів академіка Олександра Лукіна. За високі досягнення був нагороджений галузевою відзнакою «Почесний розвідник надр». Викладав у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». https://www.youtube.com/watch?v=WeNPQxUL_Go

Любив справжній рок - захоплювався Pink Floyd, Scorpions, Queen. Одружився на прекрасній жінці Ярославі, яка викладає французьку у першій школі м. Чернігова і сумує за своїм Володимиром, який був опорою, надією, коханням життя. Син Антон - достойний нащадок свого батька, працює у Греції перекладачем. За 4 місяці після смерті Володимира у нього народився онук, Михайлик.

«Вова був дуже хороший, добрий, розумний. Його неможливо було не любити. Він пішов захищати усіх нас влітку 2022 року, хоча як вчений не мав цього робити. Він загинув за нас. Дуже любив рідні Білики, щоліта приїжджав у відпустку. Любив купатися у Ворсклі, пекти пироги. Досконало знав французьку та англійську мови. З ним були пов'язані великі надії української геологічної науки», – розповіла сестра загиблого Вікторія.

16 липня 2022 року на свій день народження Володимира на 3 дні відпустили

додому. Кішка Джинджер дуже не хотіла відпускати його, мабуть, відчувала горе. Він дуже любив котів, їх вони з дружиною Ярославою мають аж 4.

«Війна обірвала життя видатного геолога, його працю над докторською дисертацією та участь у спільному з нашими науковцями проєкті. Ці дослідження будуть виконані, а результати будуть присвячені пам’яті Володимира Макогона», – зазначили у «Полтавській політехніці».
Поховали офіцера в Чернігові.
У Володимира залишилися дружина, син, сестри і брат. Мама не витримала і померла через 21 день після його смерті.


Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації