Загиблі герої Чернігівщини: Васюк Микола. Говорущенко Сергій

Васюк Микола Олександрович – снайпер 1-ї окремої гвардійської танкової бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, солдат.

Народився 14 травня 1987 року в селі Ставиське Козелецького району Чернігівської області. Закінчив загальноосвітню школу села Ставиське. Працював пожежником, потім на різних роботах у Києві.

У березні 2014 року мобілізований до лав Збройних Сил України. Служив снайпером 1-ї окремої гвардійської танкової бригади Сухопутних військ Збройних Сил України (військова частина А1815, селище міського типу Гончарівське Чернігівського району Чернігівської області).

З весни-літа 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України.

Протягом червня-липня 2014 року у складі 80-ї окремої аеромобільної бригади брав участь в обороні аеропорту міста Луганськ. У ході боїв отримав дві важкі контузії.

У серпні 2014 року отримав відпустку, але через різке погіршення стану здоров’я опинився у військовому госпіталі. Після проходження курсу лікування повернувся у зону проведення антитерористичної операції. Служив у окремій роті снайперів біля міста Волноваха Донецької області.

Під час проходження служби у військовослужбовця різко загострилась хвороба. Його мучили постійні головні болі, трималася дуже висока температура, яку нічим не могли збити. Миколу Васюка було доставлено до Дніпропетровського військового госпіталю, потім до одного з медичних закладів міста Києва. Лікарі виявили у військовослужбовця менінгіт та контузію. Після тривалого лікування, 29 грудня 2014 року Микола Васюк повернувся додому. 5 січня 2015 року через різке погіршення здоров’я він знову потрапив до військового госпіталю. У Миколи Васюка була висока температура, він став марити, не знаходив собі місця. 13 січня він впав у кому, його підключили до апарату штучного дихання. Вранці 14 січня 2015 року Микола Васюк помер.

Похований на кладовищі села Ставиське Козелецького району Чернігівської області.

Залишились батьки, брати та сестри.

Портрет на меморіалі "Стіна пам'яті полеглих за Україну" у Києві: секція 5, ряд 6, місце 23.
Говорущенко Сергій Фавстович
Народився 17 лютого 1969 року в селі Лука Барська Барського району Вінницької області.
У 1986 році закінчив Лука-Барську загальноосвітню школу, а у 1994 – Чернігівський педагогічний інститут ім. Т.Г. Шевченка за спеціальністю “вчитель ДПЮ та фізичного виховання”.
Працював начальником воєнізованої газорятувальної служби об’єднання “Хімволокно”, ковалем у майстерні “КузьМа”.
Призваний до Збройних сил України 24 квітня 2014 року. Старший лейтенант, начальник інженерної служби 13-го батальйону територіальної оборони “Чернігів-1”.
Загинув 11 жовтня 2014 року біля Луганська.
Похований 16 жовтня 2014 року в Чернігові.
Нагороджений Почесною відзнакою Чернігівської областної ради "За мужність і вірність Україні".
В пам’ять про Сергія Говорущенка у жовтні 2015 року на будівлі Лука-Барської загальноосвітньої школи встановлена меморіальна дошка. На честь Сергія Говорущенка та загиблих вінничан у січні 2015 року у Вінниці відкритий меморіальний знак.
Портрет на меморіалі "Стіна пам'яті полеглих за Україну" у Києві: секція 4, ряд 3, місце 33.

Коментарі

Популярні публікації