Чернігів і Жешув - міста-побратими

Ще у червні 2022 року президент польського міста Жешув (в українській транскрипції – Ряшів) Конрад Фійолек підписав угоду про партнерство міст – Чернігова і Жешува. 

Міська рада Жешува одноголосно уповноважила свого голову на укладення цієї угоди від імені громади. Владислав Атрошенко відповідні повноваження отримав від своїх депутатів ще раніше.

Президент польського міста Конрад Фійолек сказав, звертаючись по відеозв’язку до Владислава Атрошенка: «Ми сьогодні підписали дуже символічний договір між Містом-героєм та Містом-рятівником. На нас справив велике враження ваш героїзм і дуже вам вдячні за те, що б’єтеся за нашу свободу. Ми зробимо все для того, аби допомогти вам у відбудові нового кращого міста». 

Владислав Атрошенко так прокоментував підписання угоди: «Я можу зазначити єдине, що поляки надзвичайно відповідально підходять до цієї угоди і вони розуміють, що Україні потрібно допомогти. Такі міста як Жешув вони розуміють, що вони на кордоні Польщі — якщо росія проковтне Україну, то наступним буде Жешув».

Міський голова Чернігова наголосив: головне – не гроші, а в першу чергу інформація. Про гранти, про міжнародні корпорації, які мають соціальну складову.

«Польський народ і влада високо оцінюють подвиг чернігівців під час блокади міста, - сказав Владислав Атрошенко. - Вони розуміють що чернігівці — герої. Це надзвичайно зворушує. Там величезна повага державної влади до місцевого самоврядування. Це те, що на прикладі Польщі, демонструє вся Європа».
Програмою візиту передбачалися відвідання чернігівською делегацією комунальних підприємств у сферах водопостачання, переробки відходів та зв’язку. Чернігівці мали ознайомити поляків з масштабами руйнувань міста для розуміння потреб допомоги та залучити Жешув до вирішення проблеми будівництва сміттєпереробного заводу, про що в Чернігові вже давно йде мова. 

На ратуші Жешува було урочисто відкрито барельєф герба Чернігова, а президент міста Конрад Фійолек подякував чернігівцям за боротьбу з російським агресором та запевнив, що вони зроблять все від них залежне для допомоги Україні і Чернігову.


Джерело
Фото: Тетяна Миргородська

Коментарі

Популярні публікації