МУЗЕЙ "СЛОВО О ПОЛКУ ІГОРЕВІМ": музеї Чернігівщини

Музей-заповідник"Слово о полку Ігоревім" було створено на базі краєзнавчого музею та філіалу Чернігівського історико-архітектурного заповідника в 1990 році.

Це єдиний в Україні державний музей, присвячений найвідомішій пам’ятці давньоруської літератури. Зараз до складу заповідника входять: Музей "Слово о полку Ігоревім", Краєзнавчий музей, Успенський собор (1715-22 рр.), Миколаївська церква (1760 р.), Триумфальна брама (1786-87 рр.), Торгові ряди (1856-61 рр.) та склади, Детинець та ін.

Музей "Слово о полку Ігоревім" розмістився" на території Спасо-Преображенського монастиря у Покоях настоятеля. Історичні події постають перед відвідувачами музею у вигляді пам’яток археології періоду Київської Русі, картах-схемах, скульптурах героїв "Слова", реконструкціях жіночого одягу періоду 12ст., а також в оригінальних жіночіх прикрасах. У вітринах музею представлено дореволюційні (до1917р.) та сучасні видання "Слова", його переклади іноземними мовами. Надзвичайно цікавими є зібрання стародруків 17-18ст., колекція ікон 18- поч. 20ст. (зокрема народних), археологічні знахідки кінця 12 - поч. 20ст., реконструкції обладунків давньоруського воїна 12-13ст. тощо.



Коментарі

Популярні публікації