Загиблі герої Чернігівщини: Науменко Олег. Христенок Олексій. Рубан Павло

 Науменко Олег Геннадійович

Народився 4 лютого 1989 року в селищі Холми Корюківського району.
У 2007 році закінчив Холминську загальноосвітню школу, у 2009 році – Сновське (Щорське) вище професійне училище лісового господарства.
З грудня 2010 року працював у правоохоронних органах – інспектором групи дорожньо-патрульної служби Корюківського району, міліціонером-водієм РВ УМВС. Із серпня 2014 року – сержант міліції, помічник оперативного чергового.
З лютого 2015 року у складі зведеного загону міліції Чернігівської області перебував у зоні АТО.
Був поранений в селі Чорнухине Попаснянського району Луганської області 15 лютого 2015 року. Загинув 16 лютого 2015 року в місті Дебальцеве Донецької області.
Похований 11 березня 2015 року в Холмах.
Указом Президента України № 316 від 8 червня 2015 року “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі” нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно). Нагороджений Відзнакою Президента України “За участь в антитерористичній операції” (посмертно).
Нагороджений Почесною відзнакою Чернігівської областної ради "За мужність і вірність Україні".
В пам’ять про Олега Науменка в жовтні 2015 року на будівлі Сновського вищого професійного училища лісового господарства та у травні 2016 року на будівлі Холминскої загальноосвітньої школи встановлені меморіальні дошки. Ім’я Олега Науменка викарбуване на меморіалі в Парку Пам’яті в Корюківці.
Портрет на меморіалі "Стіна пам'яті полеглих за Україну" у Києві: секція 6, ряд 10, місце 18.

Олексій Христенок загинув 28 лютого під час обстрілу російською армією. Правоохоронцю було всього 36 років… Старший сержант поліції  працював  поліцейським-водієм в Управлінні карного розшуку ГУНП в Чернігівській області. Він присвятив службі в органах внутрішніх справ майже 17 років свого життя.

«Працьовитий, добросовісний, відданий своїй службі. На Олексія завжди можна було покластися в будь-якій ситуації. Ми знали: він ніколи не підведе і завжди радий підставити плече допомоги. Небезпечні виклики, виїзди, затримання - Олексій завжди був на висоті та дуже відповідально ставився до поставлених задач», - говорить начальник Управління карного розшуку поліції Чернігівщини Дмитро Зубок.

«24 лютого ми з чоловіком прокинулися близько 5-ї ранку від звістки про те, що почалася війна. Олексій одразу ж поїхав на роботу, аби стати на захист рідної землі. До 28 лютого чоловік увесь час ніс службу і гідно виконував свої службові обов’язки. Олексій дуже любив свою роботу, працював у карному розшуку, тому більшість часу проводив там», - розповідає дружина загиблого поліцейського Дарина Христенок.

З початку ворожого вторгнення Олексій разом з колегами-оперативниками відпрацьовував околиці Чернігова та населені пункти Чернігівського району, аби протидіяти проникненню диверсійно-розвідувальних груп ворога.

1 березня Олексій Христенок прибув до приміського села Киїнка, де вже знаходились військові ЗСУ, поліцейські та бійці тероборони, які готувалися відбити прорив російських військ у цьому напрямку. Близько 12-ї дня ворог здійснив масований обстріл із реактивних систем залпового вогню. Внаслідок обстрілу загинули Олексій Христенок та ще троє поліцейських-спецпризначенців.

Указом президента України Олексій Христенок нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Ми його ніколи не забудемо»! - каже Дарина. –«Для нашої дитини й для мене Олексій навіки Герой!»


Рубан Павло Петрович.
Народився 03 березня 1981 року в Чернігові. Навчався, працював, одружився та ростив двох дочечок. Люблячий батько і коханий чоловік, був дуже порядною людиною. Призваний до Збройних сил України. Солдат, кулеметник 1-го відділення охорони 1-го взводу охорони 1-ї роти охорони 134-го окремого батальйону охорони і обслуговування. Брав участь у бойових діях проти російсько-терористичних угрупувань на території Донецької області. Демобілізований. Помер через хворобу після повернення з АТО 17 липня 2018 року. Похований у Чернігові.



Коментарі

Популярні публікації